TRG OD ĆIRILICE

Uručene nagrade Selimiru Raduloviću i nikšićkom Aktivu profesora srpskog jezika

Osme večeri “Trga od ćirilice”, održane na Trgu herceg Šćepana na Belavisti, uručena su priznanja ovogodišnjim laureatima “Trga od ćirilice”: književniku Selimiru Raduloviću, kojem je uručena nagrada “Pečat hercega Šćepana” i Aktivu profesora srpskog jezika iz Nikšića, dobitniku nagrade “Ćiriličnik”.Na samom početku večeri, a povodom 770 godina od osnivanja manastira Morače, hercegnovskoj publici prikazan je film o ovoj drevnoj nemanjićkoj svetinji, urađen blagoslovom blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija.
“Aktiv profesora srpskog jezika i književnosti iz Nikšića, osnovala je 24. avgusta 2004. godine grupa srednjoškolskih profesora, koji su mjesec dana kasnije, zbog protivljenja preimenovanja i nasilja nad srpskim jezikom u Crnoj Gori udaljeni s posla”, objasnio je gospodin Budimir Dubak, predsjednik Upravnog odbora “Trga od ćirilice”,  istakavši da su se oni tim činom pridružili svojim kolegama, četrnaestorici bjelopavlićkih učitelja, koji su 1916. godine proživjeli stradanja i progone, jer su stali u odbranu ćirilice i srpskoj jezika.

“Trg od ćirilice ovim odvažnim i časnim profesorima dodjeljuje više nego zasluženu nagradu Ćiriličnik”, zaključio je Dubak.

Prof. Veselin Matović primio je nagradu u ime Aktiva, istakavši da mu je velika čast što prima upravo ovu nagradu koju je osnovao i blagoslovio Mitropolit Amfilohije. “A sve što je on blagoslovio ima smisla i ima velikog značaja”, naglasio je prof. Matović.

Tokom svog izlaganja, on je napomenuo da nije dobro da nagradu dobija onaj koji čini svoju dužnost i obavezu, aludirajući na njihovu odbranu ćirilice i srpskog jezika. “Ali na žalost mi živimo u takvom svijetu, u takvom društvu, takvoj državi, da se, eto, i to čini!”, naglasio je uvaženi dobitnik.

Dramska umjetnica Ivana Žigon pročitala je nekoliko pjesama večerašnjeg laureata Selimira Radulovića.

Potom se publici obratio i ovogodišnji dobitnik Selimir Radulović, koji je na početku zahvalio gradu Herceg Novom i njegovim žiteljima koji su mu prije dvadesetak godina otvorili svoja vrata.

“Pokušao sam da podelim sa vama trenutni snimak treperećeg osećanja duše. Ako je pri tom srce makar jednog od vas to registrovalo, smatraću da sam bio u milosti Očevoj. Kao što je oko stvoreno za svetlost, a uho za zvuke, veli Nikola Kavasila, tako je i prirodna žudnja duše, za beskonačnim, za Hristom”, ovim biranim riječima, ovogodišnji laureat, završio je svoje izlaganje.

Jovica VukasovićKomentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga