Vaskršnji sabor u Kutima – Zelenika, bogoslužio Mitropolit JoanikijeFoto: Željko Drašković

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Svete Trojice, uz sasluženje sveštenstva hercegnovskog namjesništva i molitveno učešće vjernog naroda ovog primorskog mjesta.

U liturgijskoj besjedi Vladika Joanikije je rekao da su apostoli nakon Hristovog vaskrsenja bili zajedno na molitvi, čime je odmah pokazano kako Crkva živi.

“Živi tako što se sabira na molitvu, sabira se oko Hrista Gospoda vaskrsloga. A ne možemo nikako da izostavimo da ne pomenemo i sledeće: Vidjeli smo svete apostole na Veliki petak kako su se prilikom stradanja Hristovoga svi razbježali, podlegli ljudskoj slabosti. A to nam je nekako svima blisko – svi znamo šta su ljudske slabosti i nemoći. A oni su baš pokazali preveliku slabost s obzirom na to da su vidjeli NJegova čudesa, da su čuli NJegove riječi, da su, kako je rekao Gospod – već osvećeni. Ali podsjetio je ne svi, misleći na Judu izdajnika”, rekao je on.

“Međutim, vidimo iste te apostole poslije vaskrsenja Hristovoga. Jeste da su ispočetka malo sumnjali i provjeravali, ali su vidjeli prazn grob i taj isti Petar siđe u grob i vidje da je prazan. Toliko je ispitivao, na neki način se sapogrebao sa Hristom u tom momentu. I kako je izašao iz groba, o je povjerovao”, podsjetio je Mitropolit Joanikije i objasnio da je Gospod snishodio slabostima svojih učenika.

Mitropoli Joanikije je naglasio da se iz Jevanđelja vidi da su apostoli nakon vaskrsenja Hristovoga već novi ljudi koji se nikoga ne boje.

“Smjelo svjedoče i propovijedaju vaskrsenje Hristovo, ali slušaju NJegovu riječ da sačekaju silazak Svetoga Duha da se obuku u silu sa visine i da krenu da propovijedaju vaskrsenje Hristovo po cijelome svijetu. Po tome vidimo da naša vjera nije samo neko uvjerenje, nije samo učenje, a najmanje je teorija. Nego je ona – djelo. Crkva propovijeda djelo Hristovo, NJegovu pobjedu nad smrću, NJegovu vlast nad smrću. Atime svjedoči i da su svi hrišćani koji se sjedinjuju sa Hristom saučesnici i sapričasnici NJegove pobjede nad smrću i NJegove vječne slave”, kazao je Mitropolit Joanikije.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga