Spomen ploča Morinj

Abazović znao za postavljanje ploče u Morinju

Zvanična Hrvatska ne zna da je postavljanje ploče u Morinju bilo nezakonito, a u izjavi za „Dan“ iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova te države tvrde da je ona zakonita i da je o njoj razgovarano sa premijerom Dritanom Abazovićem u Zagrebu.
Zvanična Hrvatska ne zna da je postavljanje ploče u Morinju bilo nezakonito, a u izjavi za „Dan“ iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova te države tvrde da je ona zakonita i da je o njoj razgovarano sa premijerom Dritanom Abazovićem u Zagrebu.Uprava za inspekcijske poslove (UIP) nedavno je saopštila da je Opština Kotor dužna da ukloni spomen-obilježje u Morinju jer je nezakonito postavljeno, a bivše ministre odbrane i vanjskih poslova Raška Konjevića i Ranka Krivokapića, koji su je postavili, prijavili su Specijalnom državnom tužilaštvu.

U resoru zaduženom za diplomatske aktivnosti Vlade Republike Hrvatske, kojim rukovodi ministar Gordan Grlić Radman, ističu da je Hrvatska pozdravila „istorijski iskorak Crne Gore u njenom suočavanju sa prošlošću i priznanje činjenica koje su se događale u logoru Morinj“.

– Nažalost, u Crnoj Gori još postoje i one retrogradne velikosrpske političke snage koje nisu ništa naučile iz tragedija koje su prouzročile 90-godina, a u tome su, ipak, najglasniji oni koji su osobno sudjelovali u agresiji na Republiku Hrvatsku – navode iz hrvatskog ministarstva u odgovorima koji su „Danu“ dostavljeni posredstvom ambasade te države u Podgorici.

U odgovoru na pitanje kako gledaju na to što je ploča postavljena nezakonito, što je utvrdila i inspekcija, tvrde da nemaju takva saznanja.

– Nemamo saznanja da je spomen-ploča postavljena nezakonito, već da je stavljena kao i one ploče u kasarnama u Podgorici i Danilovgradu. Dakle, spomen-ploča u logoru Morinj postavljena je u skladu sa zakonskim odredbama, odnosno prema Zakonu o Vojsci Crne Gore – naveli su iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

U odgovoru na pitanje da li su hrvatski zvaničnici znali da sada bivši ministri odbrane i vanjskih poslova Crne Gore Raško Konjević i Ranko Krivokapić nemaju odobrenje za postavljanje ploče u Morinju, te da li je hrvatska delegacija na neki način bila dovedena u zabludu, u Vladi Hrvatske to negiraju i kažu da su aktivno učestvovali u svemu.

– Bez ikakve dvojbe, nema riječi o nikakvoj zabludi kad je postavljanje spomen-ploče u pitanju. A posebno jer je hrvatsko izaslanstvo učestvovalo u činu otkrivanja spomen-ploče na poziv potpredsjednika Vlade Crne Gore i ministra obrane Raška Konjevića i ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića. Takođe, o svemu ovome se razgovaralo i nekoliko dana ranije u Zagrebu, tokom posjete predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića – tvrde iz hrvatskog ministarstva.

Lora nije ista priča kao Morinj

Na pitanje da li u Hrvatskoj postoji plan da se spomen-ploča postavi i u logoru Lora, iz vlade te države kažu da su oni već uradili sve što je trebalo.
– Republika Hrvatska je pravna zemlja koja je sve propuste procesuirala bez obzira ko ih je i nad kime počinio, a što je bio i jedan od uslova za članstvo u Evropskoj uniji, kojoj već deset godina pripadamo. Uz to, uvijek treba naglasiti kako zatočenici u logoru u Morinju nisu bili agresori na Crnu Goru, nego su s teritorija Hrvatske tamo odvedeni, mučeni i mjesecima zlostavljani – navodi se u odgovorima hrvatskog ministarstva.

Upitan da li spomen-ploču treba postaviti i u Lori, Vuksanović kaže da „ništa ne može promijeniti činjenicu da je Republika Hrvatska devedesetih godina trpjela agresiju od tada treće vojne sile u Evropi, da se branila i obranila u nametnutom ratu koji se vodio na njenoj teritoriji“.

– Svaki rat, pa i obrambeni podrazumijeva žrtve i u tome je jedna od njegovih tragičnosti. Nisu Hrvati, Bogu hvala, bombardovali ni Kruševac, ni Čačak, već je bilo obratno. Kad su tenkovi tzv. JNA išli na Vukovar, građani Niša i Beograda su ih ispraćali cvijećem. Pored svega toga, Hrvatska je smogla snage i osudila je zločine koji su počinjeni u Lori, što je civilizacijski značajno. Vidimo da je na sceni pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora, što je, naravno, besmisleno i u službi onih na kojima je najveća odgovornost za stradanja ljudi. Žao mi je svake žrtve i baš zbog toga je neophodno jasno i glasno reći elementarnu činjenicu: kriv je onaj koji je započeo tragediju. Hrvatska i Crna Gora su dvije pritateljske zemlje i tako će ostati usprkos trudu onih kojima se to ne sviđa – naveo je Vuksanović.

Bivši ministar u vladi Dritana Abazovića i predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vukasanović u izjavi za „Dan“ ocjenjuje da i na ovom slučaju vidimo u kakvom društvenom ambijentu živimo i s kakvim se ideologijama i dalje suočavamo.

– Pitanje spomen-ploče u logoru Morinj je prvo i prije svega pitanje etike i morala, a onda svega ostalog. Skandalom se može smatrati način na koji se tretira spomen-ploča i namjera da se ona ukloni, a ponašanje Konjevića i Krivokapića je u duhu civilizacijskih vrijednosti i čojskog kodeksa Crnogoraca, istog onog koji je nesretnih devedesetih godina na Cetinju izražen kroz vapaj „s Lovćena vila kliče oprosti nam, Dubrovniče“– izjavio je Vuksanović.

On smatra da ploču u Morinju žele da uklone „oni koji žele ljepšu prošlost od one koju su nam svima priredili njihovi ideološki preci, a oni danas predstavljaju kontinuitet te i takve politike“.

– To što kažu da su oni za ploču, ali s drugim sadržajem, zapravo znači da bi oni drugu prošlost. Izgleda da dolazimo u situaciju da se moramo ispričavati kada kažemo istinu. Nije sporan tekst, jer se radi o ideologiji koja je započela osvajačke ratove na prostoru bivše Jugoslavije, a na Crnu Goru je gledala kao na svoj invalidni dodatak, bez subjektiviteta, identiteta i integriteta. Danas je ta ideologija živa pod drugim imenom, a istim sadržajem. Njeni plodovi su Srebrenica, Vukovar, Sarajevo, Škabrnja, Ovčara i brojna druga stratišta – naveo je Vuksanović.Komentari

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ovaj Vuksanovic kao da se sada probudio. Zločin je zločin, pa bio Morinj ili Lora , zasto praviti izuzezetak bez obzira ko je koga prvi napao?Vratimo se 30 godina unazad , analizirajmo desavanja, niko normalan nemoze da optavda maltretiranje nasih susjeda iz Konavala . Niti jedan rat nikom dobra nije donio. Trebali bi da dobro znamo kakav je tretman ratnih zarobljenika po konvenciji .Da ne zaboravimo da se zatvor Lora još zove logor smrti dje je proslo 1000 zarobljenika koji su brutalnošću muceni , a 70 je ubijenom na svirepi način do 1997 godine . Zašto ne osuditi i taj zločin bez obzira ko je koga napao vec zaobilaziti kako kaze Vuksanovic, pravdajuci agresijom na Hrvatsku. U logoru Morinj niko nije ubijen, jeste omalovažavanjem i to je za svaku osudu i mucitelji treba da se drastično kazne Ploča podsjećanja treba da se postavi,ali ne na takav način, i sa takvim tekstom., ponašanje od ljudi iz SDP, koji su 18 godina participirali u vlasti sa vinovnicima napada na Konavle. Ko je to htio da osramoti Crnu Goru, nego isti oni koii su odobrili te radnje, a koji su bili u vlasti i punih 30 godina ,a da se sjetili nijesu svoje sramote , već je pripisuju nekome drugo, a oni da budu nevinašca koje je neko uveo u prijavu igru. Ja nijesam umro a danas se digao da mi sve nije kristalno jasno. Zar nije DPS slogan lider napada na Konavle bio “ RAT ZA MIR“.. Dje smo i.kome prodajemo maglu, a Vuksanovic nek se primiri, dosta je nama političara takvog kova, biti ministar bez portfeja, a cenzus nije ni primakao, ali vlast je slast.


Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga