• Početak
  • Vijesti
  • Politika
  • DF: Đukanović nasiljem ruši i Skupštinu i Vladu, parlament ima većinu i treba da ga smijeni

„PRIRODNO I MORALNO BI BILO DA SAM PODNESE OSTAVKU“

DF: Đukanović nasiljem ruši i Skupštinu i Vladu, parlament ima većinu i treba da ga smijeni

Aktuelna situacija oko rušenja ustavnog poretka od strane predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića je veoma jednostavna. U situaciji kada je predsjednik države ne samo prekršio Ustav, već i ugrozio ustavni poredak, odnosno kada nasiljem ruši i Skupštinu i Vladu, neophodno je da upravo ovi organi zaštite Crnu Goru zakonskim i ustavnim mehanizmima, saopštili su danas iz Demokratskog fronta.
Aktuelna situacija oko rušenja ustavnog poretka od strane predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića je veoma jednostavna. U situaciji kada je predsjednik države ne samo prekršio Ustav, već i ugrozio ustavni poredak, odnosno kada nasiljem ruši i Skupštinu i Vladu, neophodno je da upravo ovi organi zaštite Crnu Goru zakonskim i ustavnim mehanizmima, saopštili su danas iz Demokratskog fronta.


Andrija Mandić

Kako ističu, Skupština Crne Gore ima većinu za smjenu Đukanovića i to treba da uradi.

„Njoj je Ustav dao to pravo i sve izmišljene proceduralne prepreke da ne može – u stvari su njegova zaštita. Čitava Crna Gora vidi da on neće da prihvati zahtjev parlamentarne većine i predloži njihovog mandatara, a dužan je to da učini, već želi da nasilno raspusti Skupštinu, iako nema pravo na to“, dodaju u DF-u.

U tim uslovima, kažu, nasilje predsjednika Crne Gore treba Skupština da zaustavi njegovom smjenom i raspisivanjem predsjedničkih izbora.

„Inače, Vlada, u tehničkom mandatu, ima puni kapacitet da do izbora nove sprovede sve odluke Skupštine. U zaštiti države izbor je lak“, navode u Frontu.

Nema, naglašavaju, nijedne sumnje, nijednog argumenta koji demantuje da je predsjednik drastično prekršio Ustav.

„Zgazio ga je pred očima cijele Crne Gore i rekao u sebi: „Za mene Ustav ne važi, jer ja sam Ustav“. To može da vidi i učenik osnovne škole. Za to ne treba Ustavni sud da bi se utvrdilo, dovoljno je samo zastupati istinu i biti čistog obraza. Zašto je predsjednik prekršio Ustav? Zato što nije radio ono što Ustav traži, nego ono što on želi“, dodaju u DF-u.

Kako ističu, nije slučajno u Ustavu zapisano da predsjednik u postupku predlaganja mandatara „razgovara sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini“.

„Sa svim predstavnicima, ne samo sa nekim i to je imperativna norma. To znači da mora, ne da može. Mora! Da li je predsjednik to uradio? Ne! On je pozvao na razgovore jedne, a ne druge. Pozvao je neke, a ne sve političke partije“, napominju u DF-u.

Time je, ukazuju, ne samo prekršio Ustav i radio ono što ne smije, već je uskratio pravo nekim partijama da daju mišljenje o mandataru, a drugima to pravo omogućio.

„Tako je prekršio i drugo načelo ravnopravnosti svih pred Ustavom. Svojom samovoljom, on je pozvao čak i predstavnika partije koja nema poslanike u Skupštini, razgovarao sa Liberalnom partijom koja ima jednog poslanika, dok, primjera radi, nije pozvao predstavnika Demosa koji ima, takođe, jednog poslanika i čiji je predsjednik kandidat za mandatara“, naglašavaju u DF-u.

On je, kažu, birao koga će pozvati, a nije pozivao one koje mora pozvati.

„I zato je tim činom drastično prekršio najviši pravni akt svoje zemlje. Neka neko ustane i kaže da ovo što je uradio predsjednik Crne Gore po Ustavu i mi smo spremni da se povučemo i kažemo: „Izvinite, nismo vidjeli da to što kažete piše negdje u našem pravu“. Zbog toga je ovaj nečuveni pokušaj službene podjele naroda na one koji su omiljeni predsjedniku i one sa kojima predsjednik ne želi da razgovara urađen sa sviješću da se time krši prvi princip demokratije, da svi građani imaju ista prava, što je ne samo kršenje Ustava, nego i krivično djelo povrede službene dužnosti kojim se funkcija zloupotrebljava da bi se jednima donijela korist, a drugima šteta“, navode u DF-u.

Tim činom i takvom samovoljom, dodaju, korist su dobili oni koje žele da nasilno spriječe većinu da konstituiše vlast, a štetu su pretrpjeli oni kojima je uskraćeno pravo zagarantovano Ustavom.

„Dakle, predsjednik je funkciju zloupotrebio za vlastiti interes i korist svoje politike, a protiv Crne Gore i njenih građana, kršeći Ustav i zakone Crne Gore. To je zabranjeno i kažnjivo. Zna to i sâm predsjednik, i bilo bi prirodno i moralno, dok teku ovi procesi utvrđivanja njegove odgovornosti, da podnese ostavku i dâ pravo institucijama da bez uticaja i pritiska sagledaju sve ove nesporne činjenice i donesu zakonitu odluku“, zaključuju u DF-u.

 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga