Lokalni izbori Tivat

DF: POSTROJENJE ZA PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA PPOV Kotor – Tivat doo

“Domaćinskim odnosom, servisom i pravilnom konfiguracijom opreme ostvarene su uštede na godišnjem nivou od 80.000 do 100.000 evra!!!”-saopštio nosilac liste Demokratskog fronta, Miljan Marković.
“Domaćinskim odnosom, servisom i pravilnom konfiguracijom opreme ostvarene su uštede na godišnjem nivou od 80.000 do 100.000 evra!!!”-saopštio nosilac liste Demokratskog fronta, Miljan Marković.“Novca u javnim finansijama ima dovoljno, samo je potreban domaćinski odnos!

Svi se sjećate neprijatnih scena i ružnih novinskih članaka o izlivanju fekalnih voda u blizini tri turistička bisera Tivta: Plavi Horizonti, “Luštica bay”, Oblatno.

Prošle godine u julu mjesecu 2021, na lokaciji Trašte dogodila se velika havarija koju je izazvalo Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Prijetila je ozbiljna opasnost da se u sred ljetnje turističke sezone zatvore obližnje plaže.

Složićete se, to bi bila ozbiljna materijalna šteta za građane Tivta, ali i jako ružna slika o Tivtu kao bezbjednoj turističkoj destinaciji.

Ovo se naravno moglo spriječiti bržom smjenom kadrova koji su imenovani za vrijeme Demokratske partije socijalista.

Ubrzo nakon velike havarije, smijenjen je direktor i ja sam stupio na dužnost 10. avgusta 2021.
Nakon uvida u kompletno stanje postrojenja, dao sam rok da do početka nove turističke sezone 30. juna 2022.god, kompletno postrojenje mora biti vraćeno u punu funkcionalnost.

Oko 80% postrojenja je bilo u većem dijelu ili potpuno van funkcije.

Zbog kompleksnosti i obimnosti posla veliki servis bazena se radi jednom godišnje, a mi smo zbog ozbiljne zapuštenosti postrojenja izvršili 3 velika servisa bazena za samo 5 mjeseci.

U punu funkcionalnost smo vratili buster stanice, protivpožarni sistem, video nadzor, alarmni sistem, sistem za odvajanje pijeska i masti, bio filter za eliminaciju neprijatnih mirisa, veliki glavni agregat, obje centrifuge za proizvodnju mulja, sve četiri duvaljke koje su srce postrojenja, eliminisali brojne greške na SKADA upravljačkom sistemu, izvršili nabavku rezervnih djelova i alata koji nam je potreban za brojne samostalne servise, izvršili pravilnu konfiguraciju opreme i uveli jasne procedure za rad u određenim operacijama prerade otpadnih voda koje su dale sledeće rezultate i novčane uštede:

– Postrojenje je postalo stabilno, a zaposlene smo rasteretili od čestih noćnih intervencija.

– Smanjenjem potrebe za hitnih intervencija, smanjili smo broj prekovremenih sati sa nekada 150 – 180 sati na oko 27 do 37 prekovremenih sati na mjesečnom nivou i ostvarili ozbiljnu uštedu na godišnjem nivou.

– Smanjili smo potrošnju kreča sa oko 350-400 kg na sat, na samo 150 kilograma na sat i tako ostvarili godišnju uštedu od oko 7.000 evra.

– Smanjili smo potrošnju mješavine polimera sa 1200 litara na sat na samo 600 litara na sat i na taj način ostvarili godišnju uštedu od oko 18.000 evra.

– Smanjili smo potrošnju električne energije na godišnjem novu za oko 30.000 evra.

– Smanjili smo potrošnju vode koju koristimo za proces proizvodnje mulja sa prosječnih 900 evra u 2021. godini na svega 327 evra koliko nam je iznosio zadnji račun za vodu u 2022. Uštedu vode smo uspjeli napraviti na način što smo izgradili novi interni vodovod prerađene vode i umjesto da je prosipamo u more, mi smo prerađenu vodu vratili ponovo u proizvodni proces.

– Pranje sva tri bazena smo putem sistema bajpasa i vraćanja prerađene vode izvršili isključivo sa našom prerađenom vodom i na taj način sačuvali izmeđ 15.000 i 20.000 evra.

– Isplatili smo sve dugove prema dobavljačima, postojenje ima dovoljno novca na računu, a naslijeđeni dug za struju u visini od 40.000 evra je u potpunosti vraćen.

– Povećali smo dotacije zaposlenima za smrt bližnjeg srodnika ili bolest bližnjeg srodnika sa nekadašnjih 500 na 900 evra, jer sada ima novca u budžetu. Brinemo o zaposlenima na održiv način.

– Raskinuli smo štetne ugovore, prekinili praksu pisanja utroška goriva koji nema osnova, prekinuli praksu pisanja prekovremeih sati koji se nisu ostvarila, uveli kontrolu rashoda. Svaki prekovremeni sat koji je zaista ostvaren se isplaćuje zaposlenima, ali više se ne dozvoljava pisanje prekovremenih sati za zaposlene koji to ne zaslužuju. Na osnovu ovih izmjena napravila se ušteda od oko 12.000 evra na godišnjem nivou.

Naglašavam da je cijena servisa jednog bazena oko 15.000 evra, tako da samo iz ovoga se može vidjeti koliko je važno domaćinski raspolagati sredstvima.

– U budžetu smo predvidjeli sredstva za prenamjenu postojećeg kamiona sa dizalicom na kamion sa fekalnom cisternom. Namjera nam je da postrojenje počne da vrši uslugu pražnjenja septičkih jama hotela, ali i privatnih objekata i na taj način smanji cijenu za ove usluge prema građanima, ali u isto momentu otvori minimum 2 do 4 nova radna mjesta, osigura da fekalije budu sigurno zbrinute na postrojenju i poveća prihode samom postrojenju, a sve sa ciljem ostvarivanja sopstvenih prihoda i manjeg potraživanja sredstava iz budžeta Opštine.

– Želimo da stvorimo uslove da se cijena pražnjenja septičkih jama prvo smanji, a zatim i omogući plaćanje na rate kroz potpisivanje ugovora sa fizičkim licem ili pravnim licem.

Šansu treba dati novim ljudima koji žele da se profesionalno dokažu u svom poslu i koji će raditi u koristi zajednice i za Budućnost Tivta i Boke.

Morate znati da novca u javnim finansijama ima više nego dovoljno, samo je sa njim potrebno gazdovati domaćinski.
Postavili smo standar i obrazac kako se treba ponašati prema Postrojenju da bi se čuvale javne finansije.

Sve sada ostvarene uštede i buduće koje će se ostvarivati, koje će proizaći iz ovako domaćinskog ponašanja prema postrojenju, znače građanima u smislu da će postrojenje za oko 80.000 do 100.000 evra manje potraživati iz opštinskog budžeta za redovne procese rada, odnosno ostaće više novca u budžetu za subvencije školskog saobraćaja, gradskog saobraćaja, vrtića, škole, sporta, pčelarskih udruženja…

Sa ovakvim odnosom prema Postrojenju, ali i prema opštini Tivat i ostalim opštinskim preduzećima, stvara se realna osnova da možemo dati veću platu zaposlenima a da ne ugrozimo finansije.

Svi znamo da zaposleni zarađenu platu neće iznijeti napolje preko „Off Shore“ kompanija, već će taj novac potrošiti u Tivtu na kupovinu osnovnih namirnica i zadovoljavanju nekih običnih ljudskih potreba i tako opet kroz porez vratiti novac u budžet.

Novca u javnim finansijama ima dovoljno, samo je potrebno da se usmjeri prema građanima a ne prema privilegovanim pojedincima.

Dajte šansu novim ljudima koji znaju i žele da se profesionalno dokažu.

Zaokružite broj 6. To je glas za DEMOKRATSKI FRONT jer mi radimo Za Budućnost Tivta i Boke.
Miljan Marković dipl. ekonomista
vd izvršnog direktora PPOV Kotor Tivat dooKomentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga