Skip to main content


PREDSJEDNIČKI IZBORI

Milatović novi predsjednik Crne Gore

Crna Gora je izabrala – novi predsjednik države je kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović.
Crna Gora je izabrala – novi predsjednik države je kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović.On je u drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio kandidata DPS-a Mila Đukanovića.

Prema preliminarnim rezultatima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), na osnovu 98 odsto prebrojanih glasova, Milatović je osvojio 60,0 odsto glasova, a kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović 40,00 odsto.

Biografija Milatovića

Milatović je rođen je 1986. godine u Podgorici, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju sa diplomom Luča. Osnovne studije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, sa prosječnom ocjenom 10 i bio je student generacije.

Kao stipendista američke vlade boravio je na Univerzitetu savezne države Ilinoj, kao stipendista austrijske vlade na Univerzitetu u Beču, a kao stipendista Evropske komisije na Univerzitetu u Rimu. Magistarske studije u oblasti ekonomije završio je na Univerzitetu Oksford kao stipendista britanske vlade.

Radio je u NLB banci, Dojče banci, a onda u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

Druga iskustva i usavršavanja sticao je u okviru nemačke Fondacije Konrad Adenauer, Londonske škole ekonomije, Univerziteta u Pekingu, Liderske akademije Univerziteta Standford, i drugih.

Autor je više stručnih radova i koautor je dve knjige.

Milatović je bio ministar ekonomskog razvoja u Vladi Zdravka Krivokapića, kao i kandidat za gradonačelnika Podgorice.

On je u predsjedničku trku ušao silom prilika.

Predsjedništvo Pokreta Evropa sad krajem januara izabralo je svog lidera Milojka Spajića kao predsjedničkog kandidata, ali njegova kandidatura nije prihvaćena zbog problema sa dvojnim državljanstvom.

Spajić je, kao i Milatović, bivši su ministar, a „Evropa sad“ je bio naziv njihovog ekonomskog programa. Kasnije su formirali pokret istog imena, a koji je bio najveći pobjednik lokalnih izbora 2022, kada je Milatoviću bila namijenjena funkcija gradonačelnika Podgorice.Komentari

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ovakav istorijski momenat suludo je kvariti pominjanjem gubitnika, nadajmo se da ce nam Jakov donijeti bolje sutra, prije svega smanjen broj nezaposlenosti, a prvenstveno micanje takozvanih statua sa izmisljenih radnih mjesta u raznim drzavnim institucijama. Nazalost kada udjem u Biro Rada, imam utisak da sam na setu snimanja neke turske serije, sto je zaista porazno!


Povezani članci