Skip to main content


Linkovi nisu aktivni

Nakon hakerskog napada iščezlo na hiljade javnih dokumenata DPS vlada

Linkovi ka svim sjednicama u periodu od 2012. godina do kraj 2020. godine nalaze se na portalu Vlade koji ne radi od hakerskog napada iz avgusta prošle godine, navodi se u dopisu Vlade
Linkovi ka svim sjednicama u periodu od 2012. godina do kraj 2020. godine nalaze se na portalu Vlade koji ne radi od hakerskog napada iz avgusta prošle godine, navodi se u dopisu Vlade


Ilustracija

Na hiljade javnih dokumenata koje su donosile vlade Demokratske partije socijalista (DPS) više nije javno dostupno jer linkovi koji vode ka tim dokumentima nijesu aktivni, a iz aktuelne manjinske vlade se pravdaju prošlogodišnjim hakerskim napadom, rekli su „Danu“ iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

ASP je 20. aprila ove godine, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, zatražila od Generalnog sekretarijata dostavljanje svih aktivnih linkova na kojima se nalaze materijali sa sjednica Vlade od 2012. do decembra 2020. godine. Tim vladama rukovodili su kadrovi DPS-a. U periodu od početka decembra 2012. do kraja novembra 2016. godine održano je ukupno 180 sjednica, dok su u periodu od kraja novembra 2016. do početka decembra 2020. održane 204 sjednice, što znači da se radi o hiljadama dokumenata koje je izvršna vlast usvajala u tom periodu. U dopisu ASP-u od 26. aprila ove godine Generalni sekretarijat navodi da nije u posjedu informacija.

“Nakon izjašnjenja Službe za odnose sa javnošću utvrđeno je da ovaj organ ne posjeduje tražene informacije. Zahtjev je proslijeđen Ministarstvu javne uprave, kao nadležnom organu“ – piše u dopisu koji potpisuje Ilir Harasani, kao ovlašćeno lice Generalnog sekretarijata.

Odluka o objavi materijala iz jula 2011. godine

Odluka o objavljivanju materijala sa sjednica Vlade donijeta je jula 2011. godine. Tada je premijer bio Igor Lukšić i odluka da materijali sa sjednica Vlade budu javno dostupni bila je značajan korak ka povećanju transparentnosti rada izvršne vlasti.

Međutim, bitno je naglasiti da sve odluke koje vlade donose nijesu javne, jer se mnoge označavaju obično stepenom tajnosti „interno“, što je po Zakonu o tajnosti podataka prvi stepen tajnosti.

Procjene pokazuju da je oko 20 odsto odluka na pojedinačnim sjednicama koje su donijete za vrijeme DPS vlada nosilo neku oznaku tajnosti. Praksu sakrivanja odluka od javnosti i označavanja stepenom tajnosti dokumenata nastavile su i vlade formirane poslije odlaska DPS-a sa vlasti.

U dopisu proslijeđenom Ministarstvu javne uprave predočeno je da je Služba za odnose sa javnošću obavijestila Generalni sekretarijat da su zaduženi samo za administriranje postojećeg portala Vlade, koji je aktivan od maja 2021. godine.

“Linkovi ka svim sjednicama u traženom periodu (2012. godina – kraj 2020. godine) nalaze se na portalu Vlade koji ne radi od hakerskog napada iz avgusta prošle godine“ – precizirano je u proslijeđenom dopisu, uz pojašnjenje da je stoga potrebno zahtjev uputiti Ministarstvu javne uprave, koje je nadležno za održavanje vladine mreže i portala.

Iz ASP-a kažu da Ministarstvo javne uprave još nije postupilo po zahtjevu proslijeđenom od Generalnog sekretarijata i toj nevladinoj organizaciji dostavilo informacije ili objašnjenje, dok javna pretraga pokazuje da su linkovi sa materijalima sa sjednica DPS vlada i dalje neaktivni, odnosno nijesu upotrebljivi.

“Prosto je neshvatljivo da ni devet mjeseci od događaja označenog kao hakerski napad izvršna vlast nije u stanju da povrati infrastrukturu. To postavlja pitanje nemoći države u odnosu na taj događaj, o kojem se mnoge stvari drže pod tepihom i građani ni do danas ne znaju šta se tačno dogodilo i kolike se bile finansijske štete, kao ni da li je i šta od podataka izgubljeno. Posebno nije poznato da li je iko snosio odgovornost“ – ističu iz ASP-a.

Iz te nevladine organizacije napominju i da se u javnom diskursu mogu čuti dileme da li nadležni državni organi uopšte pokazuju volju da se povrati infrastruktura, odnosno iskazuje se sumnja da se hakerski napad moguće koriste kao izgovor da se od javnosti sakriju mnoge informacije.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci