• Početak
  • Vijesti
  • Politika
  • Neslavni rekord Sava Marića! Institutu prijeti kolaps, ne mogu da isplaćuju zarade, duguju državi, za godinu u minusu pet miliona eura

GODIŠNJI IZVJEŠTAJ

Neslavni rekord Sava Marića! Institutu prijeti kolaps, ne mogu da isplaćuju zarade, duguju državi, za godinu u minusu pet miliona eura

Loše vođenje Instituta Dr Simo Milošević dovelo je ovu zdravstvenu instituciju pred kolaps! I nisu ovo nezvanične informacije već je to jasan pokazatelj koji proizilazi iz Godišnjeg izvještaja kompanije, koji potpisuje vršilac dužnosti direktora Instituta Savo Marić.


Ilustracija

Gotovo svi podaci iz izvještaja kriju se od javnosti, pogotovo od zaposlenih, kojih prema posljednim podacima u Institutu ima 564. Razlog se može pronaći u dijelu izvještaja koji se odnosi na rizike gdje je naznačeno da radnici ne mogu redovno primati zarade.

„Institut sa sadašnjim poslovanjem nije u mogućnosti da redovno izmiruje zarade koje će se obračunavati u skladu sa novim Kolektivnim ugovorom kad bude usvojen“, jasno je naznačeno u izvještaju.

Da stvar bude još gora, v.d. direktora Savo Marić je postavio i neslavni rekord te je 2021. godinu završio sa prihodom od od 5,7 miliona eura, a sa rashodom od preko 10 miliona eura.
youtube rtvhn
Marić – Foto: Youtube/Rtvhn

Za godinu je Institut u minusu čak oko pet miliona eura, što je pokazatelj da sadašnja uprava nije u stanju da oporavi ovu ustanovu ili još gore, da prema nezvaničnim informacija, želi da ponovo otvori pitanje privatizacije Instituta.

Od javnosti se krio i podatak da samo za sudske troškove Institut mora da plati 432.787 eurai to po tužbama zaposlenih.

I ni ovdje nije kriv negativnim stavkama. Ukupne obaveze (dugoročne i kratkoročne) Instituta iznose vrtoglavih 22.883.472 eura.

Samo na kredite i kamate ide oko četiri miliona eura.

Kratkoročna rezervisanja u iznosu od 15.035.078 eura se odnose na rezervisanja za sudske sporove i odluke po tužbi i to: po tužbi Jugobanka Beograd – 8.853.876 eura i po tužbama zaposlenih do 31.  decembra 2021. – 6.281.202 eura.

Na kraju ni obaveze prema državi se ne plaćaju redovno, pa je Institut završio na crnoj listi poreskih dužnika. Na toj listi Uprave prihoda i carina, Institut duguje oko dva miliona eura i nije u procesu reprograma, te mu vrlo lako prijetiti i odlazak u stečaj.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga