• Početak
  • Vijesti
  • Politika
  • Opština raskida štetni ugovor sa Vodacomom, povećane stipendije za studente na 90 eura

Opština raskida štetni ugovor sa Vodacomom, povećane stipendije za studente na 90 euraOpština HN

Prlikom rasprave, odbornik Prave Crne Gore, Milan Zarić istakao je da Prava Crna Gora podržava raskid ugovora, te da, između ostalog, očekuju da će nadležni biti procesuirani s obzirom da je ta firma naplatila ogromna finansijska sredstva na godišnjem niovu od lokalne uprave za implementaciju projekta ugradnje kolektora.

Odbornik DPS Vladimir Spaić istako je da odbornicima nije dostavljen ugovor Opštine i Vodacoma o saradnji, te da nije poznato koje su posljedice istupanja iz ugovora, je li Vodacom završio posao i što je sa tehničkim prijemom kolektora ako se „izađe“ iz ugovora. Spaić je takođe postavio pitanje izgradnje kolektorske mreže u Igalu s obzirom da Opština sada raskida ugovor sa Vodacomom.

Odbornica Demokrata, Tamara Vujović podsjetila je da su uložena ogromna materijalna sredstva u porjekat kolektora, te da je kvalitet radova upitan, što je kako je ocijenila, sasvim dovoljno obrazloženje odluke da se istupi iz tog ugovora. Vodacom kako je rekla prouzrokuje štetu, odnosno nameće nesrazmjerne obaveze.

 

„Godišnje za implementaciju platimo više od 100 hiljada eura za njihove usluge. Tim sredstvima možemo i sami raditi 3 kanalizaciona kraka, kao što već radimo krak Vodice – Baošići. Nadzor nam je prouzrokovao nesrazmjerne obaveze i štetu i smatramo da je to dovoljno obrazloženje. Imamo loše iskustvo za vođenje projekta i ne želimo produbljivanje troškova, naročito za fazu 5.2. – sekundarna mreža, a koji podrazumijeva takođe implementaciju preko Vodacoma. Pokazali su da su nesposobni da vode ovaj veliki projekat, možemo da radimo i bez njih“, istakla je Vujović.

 

Ona je podsjetila da su Opštine Budva i Bar već istupile iz Vodacoma, dodajući da opštine Kotor, Tivat i Ulcinj možda imaju bolje iskustvo, zaključujući da je naš kolektor pokazao zbog čega treba da istupimo, poručila je Vujović.

Predsjednik Opštine Stevan Katić podsjetio je da su svi izvještaji Vodacoma, koji su bili predloženi posljednjih 10 godina, bili jednoglasno odbijani, što je, kako je istakao dokaz kako se Skupština odnosila o izvještajima za projekte koji su se finansirali posredstvom KfW banke:

„Moramo potpisati izlazak, troškovi su izuzetno veliki, u ovom momentu Opština nema potrebe da bude u Vodacomu. Nećemo više kreditirati projekte preko KfW banke jer smo imali negativno iskustvo sa finansiranjem projekata, koji su sada na obradi u advokatskoj kacelariji, koja će nas savjetovati što dalje za sve što smatramo da smo oštećeni. Prošlo je 17 godina otkad smo pristupili tom preduzeću, mislim da je konačno trebalo reći da je bilo dosta, jer smo pretrpili daleko veću štetu od koristi“, ustvrdio je Katić.

On je istako da Opština ne želi da koristi kredit KfW banke od 2,7 miliona eura iz prjekta postavljanja kolektorske mreže na primorju, jer bi kako je rekao imali istu situaciju i narednih 5 godina:

„Tih 1,2 miliona eura sredstava možemo uzeti kod neke komercijalne banke i sve lakše odraditi bez ucjena bjelosvjetskih mešetara“, poručio je Katić.

Novski odbornici su usvojili i Priedlog Završnog računa Budžeta Opštine Herceg Novi za 2020.godinu sa 24 glasa za, 6 protiv, 1 uzdržanim.

Usvojen je i Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o Budžetu opštine Herceg Novi za 2021.godinu, pri čemu je predsjednik Opštine Steva Katić istakao da će za sljedeću godinu u budžetu biti uduplana sredstva podrške ženskom preduzetništvu sa 15 na 30 hiljada eura. Za su glasala 22 odbornika, 6 je bilo protiv, 3 uzdržana, uz amandman Novske liste da se rebalanskom utvrdi i 10 hiljada eura transfera javnim preduzećima.

Novski odbornici jednoglasno su usvojili sa 26 glasova za – Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o stipendiranju i nagrađivanju studenata, kojom je predloženo povećanje stipendije sa 63 na 90 eura mjesečno. Amandman Novske liste da se odobri stipendija za 1 studijsku u iznosu od jedne minimalne zarade u CG koju propisuje Vlada Crne Gore, nije usvojen budući da je za mandman glasalo 14, protiv su bila 2 odbornika dok je 15 bilo uzdržanih.

Ostavke na odbornička mjesta podnijeli su Toni Antunović i Milan Bošković, a OIK potvrdila je mandate Iliji Bojaniću i Đuru Cvjetkoviću.

Odbornici bi u nastavku sjednice trebalo da se izjasne o nizu tačaka koje se tiču komunalne infrastrukture, te izvještajima o radu preduzeća čiji je osnivač Opština i drugim, izborima i imenovanjima i drugim tačkama.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga