• Početak
  • Vijesti
  • Politika
  • Patrijarh Porfirije: Postignut dogovor oko Temeljnog ugovora; Abazović: Biće potpisan u Crnoj Gori

Patrijarh Porfirije: Postignut dogovor oko Temeljnog ugovora; Abazović: Biće potpisan u Crnoj GoriFoto: Adria.tv

„Ugovor o kojem je riječ, počeo je da se radi još 2012. godine. Bilo je zastoja i problema, ali posljednjih godinu ušli smo u završnu fazu i ovog trenutka mogu da kažem da je u principu postignut dogovor, saglasnot oko Temeljnog ugovora. Sada moraju da se ispoštuju procedure i države i Crkve. Postojeći tekst, usaglašen, mora da prođe kroz Sinod i naravno, ako bude sve kako treba, onda ćemo pristupiti dogovoru oko datuma potpisivanja što bi mogla da bude kruna normalizacije odnosa Crne Gore i naše Crkve“, rekao je patrijarh Porfirije. 

On je istako da Temeljnim ugovorom ne traže ništa šta više od bilo kog građanina Crne Gore.

„Međutim, podrazumijeva se ne možemo pristati da imamo bilo šta manje od bilo kog drugog“, dodao je patrijarh.

Posebno se zahvalio svima koji su posljednjih 10 godina radili na izradi ovog dokumenta.

„Zahvalan sam svima koji su učestvovali u izradi ugovora i iz prethodne vladi i svih prethodnih vlada, svako je tu po mjeri svojih mogućnsoit ostavio svoj pečat. Zahvalan sam premijeru Abazoviću i saradnicima što su učinili napor da dođemo do saglasnosti, ako Bog da i da potpišemo ugovor. Osjećam da sam ja koji je najmanje doprinio, dobio tu radost da u ime naše Crkve budem jedan od potpisnika Temeljnog ugovora u Crnoj Gori“, objasnio je patrijarh.

Sa riječima patrijaha saglasan je i Abazović.

„Završili smo procedure na nivou radnih grupa, imamo još neke, ugovor će biit i na sjednici Vlade. Ne vidim problem, očekujem ako sve prođe kako treba, a u dobrom duhu koji se osjeća, da uskoro i to pitanje bude stavljeno ad akta. Temeljni ugovor će biti potpisan u Crnoj Gori“, saopštio je Abazović. 

Ističe da je svjestan da ima suprotnih stavova u Crnoj Gori, ali i dodaje da Vlada na čijem je on čelu ide drugačijim putem. 

„Put gdje su svi nezadovoljni, gdje su stalne tendecije podjela to nije put progresa nijednog društva. Put u kojem će se svi osjećati komotno, poštovati Ustav i načela odvojenosti vjerskih zajednica od džave je put ka progresu. I opet kažem da su i današnji i svi prethodni sastanci u Srbiji plodonosni, idu u pravcu da resetujemo međudržavne odnose. Šaljemo jednu drugu poruku čitavom regionu jer je rigion do sad probao sve osim puta pomirenja i saradnje“, zaključio je Abazović. Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services