Picula: Ne može se dovoditi u pitanje crnogorska državnost, a težiti u EUEuropean Parlament

Picula je rekao za Dnevne novine da Izvještaj Evropske komisije jasno naglašava kako su tenzije između izvršne i zakonodavne vlasti usporile reformski rad.

 “Preporuke bi trebalo sprovesti, ali za tako nešto je potrebna izvršna vlast koja ima koheziju i jasnu parlamentarnu podršku. Takva vlada ne bi trošila vrijeme na unutrašnje prepirke oko različitih shvatanja kako Vlada treba da izgleda i kakvi bi joj trebalo biti prioriteti”, kazao je Picula.

On je dodao da ga brinu dešavanja u Crnoj Gori.

“Zabrinut sam, jer smatram da je ovaj status kvo neodrživ, uz dosad neuspjele pregovore o rekonstrukciji vlade i generalno nedvosmislenu stagnaciju zbog nedefinisane budućnosti vladajuće koalicije”, rekao je Picula.

 
On je kazao da je očito ozbiljna polarizacija unutar vladajuće koalicije, iskazana tokom prvih razgovora o rekonstrukciji vlade, gdje dolazi do drugačijeg viđenja ne samo sastava vlade, već i strateškog opredjeljenja.

Picula smatra da bi u takvim okolnostima jedini izlaz bio formiranje stabilne parlamentarne većine.

“Naravno da ostaje otvoreno pitanje kako do nje doći. Ne vjerujem da bi neka vrsta manjinske ili oslabljene vlade imala snage da pokrene bitne reforme”, ocijenio je Picula.

On je istakao da parlamentarna većina treba da nađe rješenje za političku krizu ako je, kako je upitao, uopšte to još u stanju.

Picula je rekao da bi u suprotnom, najpošteniji izlaz iz neproduktivne pat situacije bio zatražiti demokratsko izjašnjavanje građana umjesto zagovaranja nekakvih nedorečenih i nekoherentnih kompromisa.

“U tom slučaju opet bi malo ko bio zadovoljan, a što bi prouzrokovalo nastavak stagnacije, frustraciju građana i nova razočaravajući izvještaj EU institucija”, smatra Picula.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services