Poslanici danas o odgađanju lokalnih izbora i smanjenju akcizaFOTO: Skupština Crne Gore

Skupština Crne Gore danas će razmatrati Predlog dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je predviđeno da izbori u Podgorici i 13 opština budu održani 30. oktobra. Dopune zakona podržane su juče na sjednicama Zakonodavnog odbora i Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Odlaganje izbora za 30. oktobar podržali su poslanici nove parlamentarne većine, dok su protiv bili predstavnici Demokratske Crne Gore i Demokratskog fronta (DF).

Predloženo je da istog dana budu održani izbori u Pljevljima, Rožajama, Plavu, Tivtu, Budvi, Plužinama, Žabljaku, Bijelom Polju, Šavniku, Baru, Danilovgradu, Kolašinu, Podgorici i Golubovcima, opštini u okviru glavnog grada.Za odlaganje izbora glasali su Socijaldemokratska partija (SDP), GP URA, Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijalistička narodna partija (SNP), a ostali nisu bili u sali u trenutku glasanja.

Poslanik DPS-a Danijel Živković je u ime predlagača na sjednici Zakonodavnog odbora podsjetio da je u izvještajima Evropske komisije, OEBS-a i ODIHR-a navedeno da je neophodno obezbijediti održavanje izbora u jednom danu.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović kazao je da će predstavnici te stranke podnijeti ostavke u Odboru za izborne reforme ukoliko se usvoji „neustavni i nakaradni zakon“. On je ukazao da predlog zakona nije usaglašen sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore, dodajući da se mandat lokalnih samouprava može produžiti samo u slučaju vanrednog stanja.

– Razumijem da smo u nekoj vrsti političkog vanrednog stanja jer imamo kvazipremijera, ali vanredno stanje uvodi predsjednik države. Da li se ikada desilo da neko određuje predsjedniku kada će se održati lokalni izbori – upitao je Martinović.

Predsjednica Zakonodavnog odbora Maja Vukićević kazala je da DF neće podržati predloženi zakon jer nije riječ o objedinjavanju izbora, već o njihovom odlaganju.

Poslanik SNP-a Dragan Vukić rekao je da je ta stranka jedina ostala dosljedna u podršci tom zakonskom rješenju.

Šef kluba poslanika „Crno na bijelo“ Miloš Konatar je u ime predlagača na Odboru za politički sistem, pravosuđe i uprave kazao da nema šefa kluba koji nije potpisao takav predlog zakona za objedinjavanje i odlaganje izbora i da taj predlog nije nov. Podsjetio je da se u izvještaju za 2020. godinu konstatuje da nije sprovedena sveobuhvatna izborna reforma i da se izbori održavaju parcijalno.

Dok odbori odlažu izbore, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović donio je juče odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Pljevlja. Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, izbori će biti održani 3. jula 2022. godine. On je prethodno izbore u u Baru, Danilovgradu, Kolašinu i Podgorici raspisao za 19. jun, u Bijelom Polju i Šavniku za 12. jun, a vanredne izbore u Budvi i Tivtu i redovne u Plužinama i Žabljaku za 5. jun.

 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članciNajnovije


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga