Predsjednici parlamenata malih evropskih država na konferenciji u hotelu LazureSkupština Crne Gore

Poželjevši učesnicima dobrodošlicu u prvu narednu članicu Evropske unije, Bečić je istakao je da je „svjestan da među učesnicima ima i onih koji su svoje blagostanje i puni prosperitet našli i van EU“ i izrazio očekivanje da će se saglasiti sa njim i na taj način podijeliti gotovo osamdesetprocentan stav građana naše zemlje, „a to je da članstvo Crne Gore u EU nema alternativu“.

Obraćajući se učesnicima, on je kazao da „današnji forum u okviru kojeg Crna Gora sjedi za stolom sa teritorijalno i brojčano malim državama, od kojih svaka na svoj način predstavlja veoma uspješnu evropsku priču“, podstiču našu zemlju da nastavi razvoj i učvrsti nas u cilju punopravnog članstva u EU.

„Siguran sam da ćete se u danima pred nama i u okviru vaše posjete uvjeriti da i u Crnoj Gori imate iskrenog prijatelja i pouzdanog partnera i da Crna Gora ima čime da doprinese društvu za ovim stolom. Prijateljstvo i povjerenje su ključ i osnov svega naprednog i progresivnog“, poručio je predsjednik Skupštine.

 Prema njegovim riječima, države učesnice su svojim primjerima u različitim okolnostima, i istorijskim i geografskim uslovima, dokazale da je moguće „da budete istovremeno i mala, ali ekonomski jaka država sa bogatim i zadovoljnim stanovništvom“.

 Govoreći o važnosti ekonomske perspektive naše zemlje, Bečić je naveo da je najveći broj zemalja učesnica u određenom vremenskom periodu postigao sporazum, prema kojem „nijedna podjela nije važnija od građanina koji je to u pravom smislu riječi – sa svim svojim pravima i obavezama, ali i visokim životnim standardom, te da nijedna podjela nije važnija od same države i njenog primarnog interesa“.

U tom kontekstu, on je naveo da je ideja vodilja nakon prošlogodišnjih političkih promjena u Crnoj Gori bila da nosioci tri pobjedničke liste potpišu takav sporazum, koji će predstavljati svojevrsni veto na podjele u Crnoj Gori.

Na toj liniji, predsjednik Skupštine je poručio da su se potpisnici Sporazuma odlučili na taj korak „upravo kako bismo svojoj državi dali mogućnost da za nekoliko godina po ekonomskoj razvijenosti, životnom standardu građana, visini plata i penzija, odnosu prema životnoj sredini, poštovanju osnovnih ljudskih prava i sloboda, te ukupnoj vladavini prava Crna Gora sa punim pravom stane rame uz rame sa svima vama. I vjerujte, Crna Gora će uspjeti u tom naumu, ma koliko se oni koje je vrijeme pregazilo trudili u pokušajima da je vuku nadolje“.

Bečić je iskazao uvjerenje da formati poput ove Konferencije počivaju na ključnoj riječi- prijateljstvo.

„Smatram da održavanje prijateljskih odnosa i ostvarivanje državnih interesa ne isključuje jedno drugo. Naprotiv, svi konkretni državni interesi i mjerljivi ekonomski parametri idu ruku pod ruku sa podrškom koju dobijemo od naših prijatelja iz Evrope i svijeta. Što više takvih partnera, na koje se možemo osloniti, a tu i te kako ubrajam sve vas, bolje po Crnu Goru, i bolje po sve njene građane“, kazao je Bečić.

Bečić se osvrnuo i na relevantna istraživanja prema kojima je crnogorski parlament proglašen najtransparentnijim u regionu.

„Na putu što boljeg obavljanja tog posla i prevazilaženja tih izazova, biće nam od izuzetne važnosti razmjena iskustava sa vašim parlamentima i sve ono što je bilo oruđe da u vašim državama parlament izdignete do uloge koja mu zaista i pripada“, kazao je Bečić.

Svoje izlaganje u okviru uvodnog dijela, Bečić je zaključio stavom da Crna Gora ostaje dosljedna pitanju reforme vladavine prava, u čemu će jak parlament biti od nemjerljivog značaja.

„Regionalna saradnja i podrška savezima kojima pripadamo, zaštitni su znak naše spoljne politike“, kazao je ministar vanjskih poslova Crne Gore, Đorđe Radulović tokom uvodnog obraćanja.

Uz osvrt na parlamenatarne izbore održane 2020. godine, on je kazao da je na liniji političkih promjena crnogorski parlament dobio priliku da doprinese ispunjavanju spoljnopolitičkih prioriteta i podsjetio da je Skupština Crne Gore, uz povećanje transparentnosti i jačanje nadzorne uloge, doprinijela pokretanju dijaloga u postizanju važnih reformskih rješenja.

U tom kontekstu, ministar Radulović je naveo da su aspiracije Crne Gore usmjerene ka članstvu u EU, te da je na tom putu suštinski važno raditi na jačanju nezavisnosti institucija, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, te se zalagati za zaštitu i slobodu medija.

Govoreći o važnosti današnjih sesija u okviru Konferencije, on je ukazao na značaj saradnje sa međunarodnim partnerima u pogledu zaštite životne sredine, naglasivši da je uz „vladavinu prava Poglavlje 27 jedno od najzahtjevnijih“.

U postizanju tog cilja, ministar Radulović je naveo da očekuje punu podršku najvećeg zakonodavnog doma u Crnoj Gori.

„Kao male države dijelimo mnoge važne zajedničke teme. Ovakvi forumi doprinijeće daljem razvoju spoljne politike i stvaranju međunarodnog identiteta na kojem možemo formulisati i pokrenuti brojne zajedničke inicijative. Kroz saradnju naših parlamenata ili naših ministarstva, zajednički možemo postići više“, zaključio je Radulović.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services