Skip to main content


Prva zvanična posjeta ambasadora Kipra Opštini Herceg Novi: Bliža saradnja i povezivanje zajednički ciljOpština Herceg Novi

Kako se moglo čuti tokom sastanka, Kipar i Crna Gora dijele mnogo zajedničkog – pored kulture i turizma, obje zemlje se usmjerene na ulaganje u mlade ljude koji su temelj daljeg razvoja.

Kako je istakao ambasador Teofilaktu, ovo je njegova prva posjeta Herceg Novom, a mogućnosti za buduću saradnju ima u raznim oblastima.

-To su oblasti turizma, kulture i pomorstva, sa posebnim akcentom na saradnju među mladim ljudima. Imali smo priliku sa gradonačelnikom razgovarati i o “twinning” procesu – povezivanju Herceg Novog sa nekim gradom sa Kipra. U narednom periodu ćemo nastaviti sa praktičnim koracima i održati sastanak kako bismo implementirali te ideje i namjere, kazao je Teofilaktu.

 Predsjednik Opštine, Stevan Katić istakao je da su Kipar i Crna Gora prijateljske države, a Herceg Novi je kao grad spreman na sve oblike međunarodne i diplomatske saradnje.

 -U poslednje vrijeme u Herceg Novom imamo “pojačane” diplomatske aktivnosti. Prije nekih sedam dana u našem gradu je boravila i predsjednica Parlamenta Kipra, kao i ostalih malih država Evrope, u okviru Konferencije predsjednika parlamenata malih evropskih država. Takođe, danas je u Herceg Novom počeo veoma važan sastanak parlamentaraca centralne i jugoistočne Evrope, i moram reći da mi je zaista drago što se poslije izvjesnog vremena u većem obimu vraćaju aktivnosti ovog tipa u Herceg Novi, kazao je Katić i istakao da će u narednom periodu biti pokrenuta inicijativa, ne samo na državnom, već i na lokalnom nivou, kako bi se uspostavila saradnja Herceg Novog i nekog grada sa Kipra.

Nakon sastanka, ambasador Teofilaktu je sa predsjednikom Skupštine opštine Herceg Novi, Ivanom Otovićem, potpredsjednikom Opštine Mirkom Musturom i menadžerom Opštine Dušan Vukić obišao znamenitosti Herceg Novog. Posebno pozitivan utisak na ambasadora je ostavila rekonstruisana Kuća Iva Andrića, imajući u vidu da je i sam obožavatelj djela poznatog nobelovca.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare