Skip to main content


Sastanak Parlamentarne skupštine CEI u Novom: Crna Gora posvećena regioanlnoj saradnjiMinistarstvo vanjskih poslova

Bečić je istakao da CEI, odnosno njena parlamentarna dimenzija, predstavlja važan segment parlamentarne demokratije.

On je istakao da će ovogodišnje predsjedavanje Crne Gore biti prilika da zemlje sa bogatim evropskim iskustvom pruže nedvosmislenu podršku Crnoj Gori i drugim kandidatima i aspirantima za članstvo, kako bi u narednom periodu na adekvatan način završile proces evropskih integracija.

„Trijumf demokratije na prošlogodišnjim izborima sa sobom je donio promjene, ulio novu energiju, omogućio iskren i odgovoran pristup vlasti svojim obavezama prema građanima, a što najviše želim da naglasim, a siguran sam da ste se u to i do sada uvjerili, istinsku privrženost Crne Gore vrijednostima i politikama EU”, rekao je Bečić.

On je ocijenio da je pomoć zemalja CEI na tom putu dragocjena i neophodna.

 

Radulović: Crna Gora posvećena regionalnoj saradnji.

Crna Gora je snažno posvećena regionalnoj saradnji, a izgradnja povjerenja i promovisanje dijaloga glavni su prioriteti njenog dvogodišnjeg predsjedavanja Centralnoevropskom inicijativom (CEI), poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, na sastanku Parlamentarne skupštine parlamentarne dimenzije CEI. Tema zasjedanja bila je „Život sa kovidom-19: Kako kreirati otporan ekonomski oporavak tokom pandemije?“, saopšteno je iz MVP.

Radulović je ocijenio da zdravstvena kriza već dvije godine dokazuje koliko su važni solidarnost i povjerenje, i da se samo zajedničkim naporima mogu postići konkretni rezultati.

„Danas znamo da nijedna država ne može sama biti pobjednik u borbi sa globalnim izazovima. Crna Gora je snažno posvećena regionalnoj saradnji, a izgradnja povjerenja i promovisanje dijaloga glavni su prioriteti našeg dvogodišnjeg predsjedavanja CEI-em“, istakao je Radulović.

On je naveo da se ulaganjima u zeleni i digitalni oporavak može poboljšati poslovno okruženje za mala i srednja preduzeća, i tako dati podsticaj otvaranju novih radnih mjesta, istovremeno stvarajući resurse za bolje obrazovanje, istraživanje i inovacije.

„Prepoznajemo parlamentarni dijalog kao dio snažnog međunarodnog odgovora na pandemiju i ohrabrujemo ulogu parlamentaraca u transformaciji i poboljšanju naših društava, čime će u budućnosti našu regiju učiniti sigurnijim i boljim mjestom za život naših građana“, rekao je Radulović.

Predsjednica parlamentarne dimenzije i šefica crnogorske delegacije pri CEI, Tamara Vujović, ocijenila je da se u sadašnjoj fazi pandemijske realnosti društva oporavljaju, i naglasila ulogu vlada, privatnog sektora, međunarodnih i regionalnih organizacija u tom procesu.

Ona je istakla da je CEI forum koji okuplja važne sudionike koji mogu pomoći ekonomskom razvoju.

Vujović je, kako je saopšteno, kazala da upravo Skupština dokazuje koliko Crna Gora vrjednuje CEI i značaj te organizacije za budućnost države.

Tekst/foto Ministarstvo vanjskih poslovaKomentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci