Vlast je za prozapadnu i proevropsku CGBečić – Foto Skupština Crne Gore

Kako je saopšteno iz Skupštine, Bečić je razgovarao sa predsjednikom Parlamenta Sjeverne Makedonije Talatom Džaferijem.

Bečić je ocijenio da dvije države imaju kvalitetan politički dijalog i kvalitetne međudržavne odnose, koji mogu služiti kao primjer efikasne regionalne saradnje utemeljene na prijateljstvu, otvorenosti, kontinuiranoj međusobnoj podršci i zajedničkoj viziji da budućnost grade na tekovinama evroatlantizma i evropskih vrijednosti.

On je istakao da Crna Gora želi da dalje učvrsti i produbi sveukupnu saradnju sa Sjevernom Makedonijom.

Kako je kazao, regionalna saradnja je jedan od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore.

„Bečić je istakao da Crna Gora, kao prijatelj i susjed, i kandidat za članstvo koji je najdalje odmakao u procesu pristupanja, snažno podržava evropske aspiracije zemalja regiona“, kaže se u saopštenju.

Bečić je poručio da je Crna Gora spremna da pruži ekspertsku, tehničku i svaku drugu vrstu pomoći Sjevernoj Makedoniji u ostvarivanju ciljeva iz evropske agende.

On je rekao da su prioriteti aktuelne vlasti uokvireni vladavinom prava, ekonomskom i političkom stabilnošću, kao preduslovima za cjelokupan razvoj društva i države.

„Istakao je da nova vlast želi da gradi uspješnu prozapadnu, proevropsku i prograđansku Crnu Goru“, navodi se u saopštenju.

Bečić je ocijenio da su zalaganja Skupštine u domenima osavremenjivanja i modernizacije, i jačanja transparentnosti rada, prepoznata sa relevantnih evropskih adresa.

Džaferi je kazao da je posjeta Bečića još jedna potvrda odlične saradnje parlamenata Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Prema njegovim riječima, dvije države imaju prijateljske odnose, bez ijednog otvorenog pitanja.

Džeferi je podsjetio na zajedničku evroatlantsku perspektivu, ali i na zajedničke izazove, među kojima je prethodni period bilježila borba sa kovidom.

On je istakao važnost i neophodnost dosadašnje i buduće uzajamne podrške.

Džaferi je naveo da postoji evidentan zastoj u napretku Sjeverne Makedonije ka Evropskoj uniji (EU), koji uslovljava postojanje otvorenog bilateralnog pitanja sa Bugarskom.

Iz Skupštine su kazali da je Bečić razgovarao i sa predsjednicom Poslaničke grupe Sobranja Sjeverne Makedonije Dafinom Stojanoskom.

„Crna Gora ima veoma dobre rezultate kada su u pitanju integracioni procesi u EU i predstavlja dobar primjer u tom smislu”, rekla je Stojanoska.

Bečić je rekao da je formiranje grupe prijateljstva Crne Gore i Sjeverne Makedonije od izuzetne važnosti za dalje inteziviranje partnerstva.

 
 

 
 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga