Dani baštine na Orjenskom sedlu ovog vikenda
Prvog dana vikenda, u subotu, 13. Avgusta, biće održano VI Prvenstvo Crne Gore u gradnji suhomeđe, dok je nedjelja, 14.avgust, rezervisana za VIII Revijalno bućarsko prvenstvo na najvisočijem zogu u Crnoj Gori.

“Vještina gradnje u kamenu na suvo je do skora bila svakodnevna potreba i prenosila se sa generacije na generaciju. Danas je ovo znanje u postepenom procesu nestajanja, a jedan od načina očuvanja i predstavljanja je Otvoreno prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe, za prostore naše zemlje jedinstveno takmičenje, u kojem tročlane ekipe imaju 15 min vremena da sazidaju suvomeđu dužine četiri i visine jedan metar. Boduje se veličina, ali i kvalitet gradnje. Najbolja ekipa dobija, namjesto pehara prelazni kamen, “Orjensku bužu”, koja će se ove godine dodijeliti po šesti put,” objasnio je za naš radio organizator, arheolog I speleology Željko Starčević, predsjednik PK Subra I zaposlenik Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

“Bućanje je, osim što je sport, takođe vid društvenog života, a zog mjesto okupljanja zajednice. Tako je, negdje do sredine devedesetih godina prošlog vijeka, bilo u našem zaleđu, gdje bi se svake nedelje čitavo mjesto obrelo na bućarskom zogu i oko njega. Zbog takve popularnosti, mnoge seoske kafane imale su sopstvene bućarske terene, a po izuzetnoj lokaciji se ističe ovaj na Orjenskom sedlu (1600 m), zog na najvećoj nadmorskoj visini u Crnoj Gori, sagrađen osamdesetih godina prošlog vijeka. Od njegove obnove 2015. godine, svakog avgusta se održava Revijalno bućarsko prvenstvo, koje okuplja bućare iz Boke Kotorske, ali i regiona. Ovu aktivnost realizujemo u saradnji sa BK Val, jer bez bućara nema ni bućanja,” poručio je Starčević.

Prijave ekipa za Otvoreno prvenstvo CG u gradnji suhomeđe moguće su putem vibera na broj 069 360 803, dok je prijavu za učešće na revijalnom bućarskom prvenstvu potrebno uputiti na broj 069 366 173. Za učesnik oba događaja obezbijeđen je ručak.

Organizator Otvorenog prvenstva u gradnji suhomeđe je Park prirode “Orjen”, a domaćin PK “Subra”, dok je “Subra” organizator Revijalnog bućarskog prvenstva, a tehnički organizator bućarski klub “Val”.

Dani baštine na Orjenskom sedlu se odvijaju uz podršku Sekretarijata za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi. Bućarsko takmičenje je pomoglo Doo “Val Gojković”, a gastro-suvenire za Prvenstvo u gradnji suvomeđe obezbijedilo je NVU “Ruke”.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga