ILCA reprezentacija na pripremama u UlcinjuFoto: Ilko Klakor

Na ušću rijeke Bojane u Jadransko more izazovan vjetar i valove testiraju Milivoj Dukić iz jedriličarskog kluba Jugole Grakalić Herceg Novi i takmičari tivatskog Delfina, Ilija Marković i Nikola Golubović. Ušće Bojane i Velika plaža su odlično polje za pripreme, objašnjava za naš radio Ilko Klakor.

„Uslovi za jedrenje su ovdje zaista fenomenalni. Postojala je bojazan kako ćemo pripremiti pristup za spuštajne jedrilica u more, jer je to na pješčanoj plaži zaista nemoguće, kako zbog samog pijeska, tako iz zbog valova koji bi nam mogli polomiti brodove. Pregledom uz desnu lijevu obalu Bijane našli smo adekvatnu lokaciju gdje možemo spustiti i gumenjak i jedrilice. Dugujemo zahvalnost našoj sugrađanki Maši Štampić koja nam je pomogla da se adekvatno smjestimo i pronađemo sve što nam je potrebno kako bismo se bez velikih izazova na dnevnoj osnovi mogli posvetiti treniranju,“ kaže za naš radio selektor Klakor.

Na pitanje kako se naši jedriličari snalaze sa jakim i promjenjivim vjetrom duž Velike plaže i jakim morskim strujama uz samo ušće Bojane, Klakor ističe da su upravo to uslovi koji su im potrebni kako bi se pripremili za velika mora.

„Svakodnevno imamo vjetar od 15 do 20, pa i do 25 čvorova, visna vala je odgovarajuća, struje su jake. Upravo su to momenti koji su nam potrebni. U Boki, gdje su uslovi uglavnom kao da smo na jezeru, pripreme ovoga tipa su neizvodljive. Sva jača takmičenja i sve ozbiljne regate koje nam predstoje se izvode upravo na regatnim poljima koja su uporediva sa uslovima koje smo pronašli na ulcijnskoj rivjeri. Ada Bojana, samo ušće, kao i izlazak na otvoreno more nam zaista odgovaraju,“ objašnjava Klakor.

Nakon današnjeg treninga, naši ILCA reprezentativci će se odmoriti tokom vikenda, a pripreme u Ulcinju nastavljaju i tokom sljedeće sedmice. Već 18.avgusta Klakor i Ilija Marković putuju na Svjetsko prvestvo za klasu ILCA do 21 godine, koje se jedri u Portugalu. Do kraja godine našu ILCA reprezentaciju očekuje nastup na regati Europa Cup-a, koja se od 6. do 9. oktobra jedri u Tivtu, ali i Evropsko seniorsko prvenstvo za klasu ILCA, koje će u novembru biti održano u francuskom Ieru.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga