Kovačević: Zelenika da bude kolijevka turizmaFoto:Dan online

U Mjesnoj zajednici Zelenika–Kuti bilježe ovih dana dobru popunjenost kapaciteta, ali smatraju da turistička ponuda može biti još bolja, posebno u kontekstu infrastrukturnih projekata, koji čekaju realizaciju. Prema riječima Ilije Kovačevića, predsjednika MZ, aktuelno je nekoliko inicijativa za razvoj etno-turizma na razuđenom području od Luke Zelenika do Lastve kućanske. Naglasio je i da predstoji još mnogo posla na infrastrukturnom uređenju, ove u poslednje vrijeme sve privlačnije destinacije u opštini Herceg Novi.

– Nažalost, u mjestu sa prvim hotelom na Južnom Jadranu još jedna sezona će proći sa neuređenom parkovskom površinom. Zelenika je mjesto sa najviše turističkog potencijala na Crnogorskom primorju i šire, ali se važni projekti za mještane i goste sporo realizuju – tvrdi Kovačević.
Osvrćući se na nedavni višednevni požar na brdu Kabao iznad Zelenike i Kuta ističe da se tek sada vidi koliko je bilo važno što su godinama insistirali da se uradi put i infrastruktura u zaleđu, koji će omogućiti relaksaciju prenatrpane obale, koja nije u potpunosti uređena, posebno Zelenika. Ukazuje na to da nažalost u Zelenici prestaje šetališna komunikacija iz pravca Meljina.

Na čekanju brojni projekti

Kovačević je podsjetio da je odabrana lokacija ambulante u Zelenici na mjestu gdje je Dom penzionera, ali se čeka završetak projekta obilaznice na tom području.

– U dogovoru sa Morskim dobrom trebalo bi da se Željeznički most radio kao pješački. Intencija je da male barke koriste lokaciju Velike vode na način da se sanira obala i koristi kao mali mandrać. Postoje i drugi projekti na koje se godinama čeka, a mnogi od njih su „zarobljeni“ neriješenim imovinsko-pravnim pitanjima –kazao je Kovačević.

– U Zelenici prestaje sve. Nije povezana ni donjim putem od Kumbora. Najčešće je to razlog nesređenih imovinskih odnosa, na potezu od starog hotela na Zelenoj plaži i stanice željezničke pruge koja je bila u Zelenici. Sad je to odjednom privatni kompleks zemljišta, gdje je planirana neka gradnja. Trebalo bi to, prije svega, da ostaje na narodu u Zelenici i lokalnoj upravi da se što prije osmisli ovaj prostor, kako se ne bi desila „budvanizacija“, a svako da ima privatni i javni interes. Vidjećemo šta će tu da bude – kazao je Kovačević. Ipak, najveći i najvažniji problem je pitanje sanitarne zaštita izvorišta Opačica i izgradnja kanalizacione mreže. Projekat se radi od 2006. godine i još se čeka na regulaciju odvođenja otpadnih voda.

Grade mjerni profil na Opačici

Na osnovu Programa mjerenja i voda izvorišta Opačica, u Kućanskom polju, najznačajnijeg vodnog resursa u opštini Herceg Novi, preduzeće Vodovod i kanalizacija je počelo izgradnju mjernog profila u koritu potoka, koji će služiti za mjerenje istekle vode iz vodozahvata, kao i mjerenje količine kišne vode na slivno područje koje prehranjuje Opačicu. Opačica je kaptirana šezdesetih godina prošlog vijeka i od tada je dio sistema snabdijevanja vodom Herceg Novog, a posljednjih godina koristi se samo tokom ljetnjih mjeseci, kao nadopuna količinama koje stižu sa Plata, i u slučajevima obustave vode.

– U cilju obnavljanja vodne dokumentacije, vodne dozvole i vodne saglasnosti na eksploataciju vode iz Opačice, potrebno je poznavati vodni bilans kroz višegodišnje cikluse pale i otekle vode, odnosno, uskladištene i prelivene količine vode – saopštili su iz Vodovoda.

„Vodovod“ je finansirao izradu studijskog dokumenta „Program mjerenja i registrovanja (monitoring) voda izvorišta Opačica“, koji je izradio dr Zoran Nikić.

– Izvorište Opačica je okruženo septičkim jamama u Kutskom polju. Mjesna zajednica radi na dobrovoljnom principu, nije profesionalna aktivnost i nema svoj budžet da bi se realizovale kapitalne investicije. Ne možemo da odredimo tempo i prioritete. Oslonjeni smo na lokalnu upravu i mogu da kažem da je završen tender. Firma „Krušo“ treba da odradi konekciju između postojeće kanalizacione mreže i kolektora na području magistrale. Direktor Uprave javnih radova Crne Gore Boro Lučić najavio je produžetak izgradnje kanalizacione mreže ka Nakićenovićima, što je takođe prioritet – naveo je Kovačević. Najavljena je i mogućnost kompletne donacije preostalog dijela kolektora kao i konekcije sa kućama, s tim da se čekaju projekti. Takođe je najavljno da će projekti kanalizacione mreže biti završeni na jesen, što je važno kako bi se odredio vrijednost investicije i raspisao tender.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga