turistička saradnja

Plava propusnica – novi turistički proizvod Kotora, Dubrovnika i Mostara

Novi turistički proizvod za Dubrovnik, Kotor i Mostar „Plava propusnica – Blue Pass“ predstavljen je u četvrtak, 10. novembra, u Dubrovniku, u sklopu završne konferencije 1,7 mil EUR vrijednog prekograničnog projekta „Otkrivanje prekogranične vodene bioraznolikosti – EXChAngE“.
Novi turistički proizvod za Dubrovnik, Kotor i Mostar „Plava propusnica – Blue Pass“ predstavljen je u četvrtak, 10. novembra, u Dubrovniku, u sklopu završne konferencije 1,7 mil EUR vrijednog prekograničnog projekta „Otkrivanje prekogranične vodene bioraznolikosti – EXChAngE“.


Foto: Jadran Boka

Plava propusnica omogućuje posjete uz popuste novim tematskim rutama s poboljšanom infrastrukturom: Akvarij Dubrovnik, Kotor i Akvarijum Boka, Vodena staza Hutovo Blato i Vodena staza Mostar i privlači više turista u ovo područje.
Voditelj projekta EXChAngE (Explore Cross-border Aquatic Biodiversity) Nenad Antolović s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku rekao je kako „Plava propusnica“ povezuje više turističkih lokacija u tri grada na UNESCO-ovom popisu.
– Dubrovnik, Kotor i Mostar su relativno blizu i turisti ih rado obilaze. Uz to smo razvili i mobilnu aplikaciju, interaktivni vodič kroz tri grada na šest jezika. Iz projekta je Institut dobio 500.000 EUR, od čega je u dubrovački Akvarij uloženo 300.000 EUR za tri velika bazena koja su prije bila ukopana – izjavio je Antolović.
Ramiz Pašić iz Turističke zajednice (TZ) Hercegovačko-neretvanskog kantona istakao je kako je iz projekta sa 150.000 EUR obnovljena Gradska banja u Mostaru, dok je TZ zbog inflacije i pandemije dodao još 43.000 EUR s PDV-om.
– Gradska banja bila je u derutnom stanju, iako je redovno koriste plivački klubovi. Sad će opet zasjati u punom sjaju, a bit će uvrštena i na mostarsku Plavu stazu, s drugim spomenicima pored rijeke Neretve. S ‘Plavom propusnicom’ turisti mogu s popustom obići Tekiju u Blagaju, u Mostaru Karađoz-begovu džamiju i ostale muzeje te Park prirode Hutovo Blato – naveo je Pašić.
Mirko Đurović s Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore rekao je kako je sredstvima iz projekta dopunjen Akvarijum Boka u Kotoru s dva nova bazena i novom postavom organizama iz Jadranskom moru.
– Uz to smo u dvorištu postavili interaktivne panele, gdje posjetitelji mogu dodatno naučiti o značaju biološke raznolikosti i problemima Jadranskog mora. Nadam se da će ‘Plava propusnica’ doprinijeti mobilnosti turista između tri grada – istakao je Đurović.
Plava propusnica je dostupna na prodajnim mjestima partnera projekta EXChAngE.


Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga