Previše neradnih dana za turističku destinaciju
Ugostitelji apeluju da se pronađe rješenje, jer , kažu, država teško može priuštiti da u sezoni pola radnji bude zatvoreno.

U Budvi je bilo na desetine organizovanih turističkih tura, a gosti uglavnom su gledali u izloge zatvorenih radnji.

„Mi nijesmo imali pojma stvarno, rekao nam je konobar na plaži, inače bi ostali bez svega. Evo mi smo sad bili u starom gradu nešto da kupimo, a oni ne rade. A ja ću se možda sjutra vratiti kući“, kazala je jedan od turistkinja.

„Dolazimo iz Meksika, ovdje je velika grupa ljudi. Zemlja je predivna, mi imamo sve u hotelu, ali svakako nijesmo navikli da su radnje zatvorene ovoliko dana.“

Da katanci na većini radnji u Starom gradu nijesu lijepa slika svjesni su i ugostitelji. Nezadovoljni su, kažu, turisti, oni čije su radnje zatvorene, ali i oni koji ovih dana rade.

„Nedavno sam bio u Italiji, tako bukvalno sve radi od malih prodavnica do suvenira. Sve ono što ovdje ne radi. Mislim da mi kao zemlja koja isključivo živi od turizma ne može sebi da dopusti da ima toliko neradnih dana. I to u ljetnjem periodu, sad smo imali i Uskrs, 1. maj, 21. maj, imaćemo u 13. jul“, napominje hotelijer Ivan Ivanović.

„Apelujemo na nadležne da se neki kompromis nađe, da se omogući trgovinama da rade. Uz to mi smo u velikom problemu za nabavku, jer vi ako vam tri dana ne radi prodavnica a vi svakodnevno vršite nabavku voća ili ribe imate problem jer tri dana pravite zalihe a ne znate kakav će da bude promet“, istikao je ugostitelj Luka Vučković.

A od prometa zavisi i koliko će se puniti državni budžet. Zato, dok smo na vrijeme, trebalo bi, kažu naši sagovornici, naći što bolje rješenje.

„Mi na svakoj poziciji imamo toliko radnika da se oni u toku nedjelje rotiraju, tako da mislim da i veći marketi sebi mogu priuštiti nekoliko radnika više kako bi ih plaćali da oni mogu da imaju svoje slobodne dane“, smatra Ivanović.

„Mi smo pogođeni evo dvije godine, jako, i potrebne su nam sigurno dvije godine za oporavak. Naravno da nam olakšava dogovor oko ovih pitanja“, rekoa je Vučković.

A dok dogovor ne bude postignut, hotelijere ni u julu, kada Crna Gora bude obilježavala dan Državnosti neće, kažu, iznenaditi neobični zahtjevi gostiju, koji će biti nepripremljeni za ljetovanje u zemlji turizma koja je samo u posljednjih mjesec i po imala skoro deset prazničnih dana.

„Često nam se dešava da ljudi traže ili litar mlijeka, ili voće ili hljeb za malu djecu. Za imidž države nije to dobro. Jer su zbunjeni, nijesu turisti upoznati ni sa neradnom nedjeljom a kamoli kad im je prodavnica zatvorena tri ili četiri dana“, kazao je Ivanović.

 

 
 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga