Projekat REGLPORTS: Video nadzor i meteorološka stanica u Gradskoj luci Škver
Projekat je podržan na Prvom pozivu INTERREG IPA programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru 2014-2020, koji finansira Evropska unija.

Vrijednost projekta REGLPORTS iznosi 160 hiljada eura, od čega je 40 hiljada izdvojeno za ugradnju sistema video nadzora i nove meteo stanice.

Prema riječima direktora Agencije za gazdovanje lukom Škver, odnosno “Luka Herceg Novi – Gradska luka Škver” Boža Ukropine instalirana je kvalitetna oprema za monitoring i video nadzor, čime je pokriveno 95 odsto akvatorijuma luke Škver.

“U završoj fazi je i postavljanje male meteorološke stanice, koja će davati sve neophodne parametre koji će biti potrebni korisnicima usluga u gradskoj luci i nautičarima koji dolaze iz regiona i svijeta. “Realizovani posao će umnogome olakšati da vidimo šta se dešava na području naše luke, u slučaju nekog ekscesa, imaćemo bolji pokazatelj uplovljavanja i isplovljavanja, sigurnost plovidbe i boravka u luci biće na mnogo višem nivou. Ovo je zaista veliki pomak za našu malu luku”, kazao je Ukropina.

 On je izrazio zahvalnost Kancelariji za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi, koja je bila podrška od početka realizacije projekta. Novi video nadzor podrazumijeva 12 kamera koje snimaju istovremeno i koje arhiviraju snimke do maksimalno 4 mjeseca, a omogućena je redundansa u napajanju i snimanju.

“Ovo je samo jedan u nizu projekata koje ćemo raditi u cilju unaprijeđenja rada same gradske luke”, poručio je Ukropina.

Intereg IPA program prekogranične saradnje „Italija-Albanija-Crna Gora“ uspostavljen je radi pružanja dodatne podrške IPA saradnji u regiji južnog Jadrana kroz podsticanje pametnog, inkluzivnog i održivog razvoja. Cilj programa je da olakša razmjenu znanja i iskustva među korisnicima u tri zemlje, razvija i primjenjuje pilot akcije, mjeri izvodljivost novih politika, proizvoda i usluga, kao i podrška investicijama u oblastima od interesa.

Kako je kazao predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović projekat koji je sprovela Agencija za gazdovanje lukom Škver, a u okviru kojeg je radove izvela kompanija „Mainframe“, od velikog je značaja za njen rad, ali i za ljude koji su bili uključeni i pokazali veliku posvećenost.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services