• Početak
  • Vijesti
  • Turizam
  • Rat u Ukrajini negativno će uticati na turizam – Bez ruskih i ukrajinskih turista Crna Gora bi mogla ostati bez oko 150 mil EUR prihoda

Rat u Ukrajini negativno će uticati na turizam – Bez ruskih i ukrajinskih turista Crna Gora bi mogla ostati bez oko 150 mil EUR prihoda
U kojoj mjeri se može očekivati pad broja turista, nijesu mogli prognozirati, piše Dan.

– NTO pažljivo prati situaciju u Rusiji i Ukrajini. U ovom trenutku zbog ratnih dešavanja, obustavljene su promotivne aktivnosti koje smo planirali, ali se nadamo da će se politička situacija stabilizovati. Vjerujemo da će u budućnosti turisti iz Ukrajine i Rusije ponovo doći na odmor u Crnu Goru, koja im je već godinama jedna od omiljenih destinacija – kazali su podgoričkom listu iz NTO.

U prilog tome, kako su naveli, govori i činjenica da je značajan broj turista iz Ukrajine i Rusije, kupio nekretnine u Crnoj Gori, da mnogi od njih ovdje imaju biznis aktivnosti, a nije zanemarljiv broj ni onih koji su se odlučili da ostanu da žive u Crnoj Gori.

Dan je na osnovu dostupnih statističkih podataka pokušao doći do računice o negativnom uticaju rata u Ukrajini na turističku sezonu u Crnoj Gori.

U prošloj godini iz Rusije i Ukrajine u Crnu Goru je došlo 244.000 turista, što je 15,8% od ukupnog broja.

Turisti iz Ukrajine i Rusije su ostvarili preko dva miliona noćenja, što je 21,3% od ukupnog broja, pokazuju podaci Monstata.

U prosjeku su boravili u Crnoj Gori 8,24 dana.

S obzirom da je prema statističkim podacima prosječna dnevna potrošnja turista 75 EUR, to bi značilo da je Crna Gora u prošloj godini od turista iz Rusije i Ukrajine prihodovala oko 150 mil EUR.

Ta cifra se dobija kada se pomnoži broj turista sa prosječnom dnevnom potrošnjom i prosječnim brojem dana boravka turista iz ove dvije zemlje.

Prihod od turizma u prošloj godini je iznosio preko 700 mil EUR.

U ovoj godini se očekivao i veći broj gostiju sa ovih tržišta, posebno iz Ukrajine.

Kako piše list, ukoliko sadašnja situacija potraje, teško je očekivati da će sa tih tržišta uopšte i biti turista ove sezone, tako da se može reći da će zbog rata u Ukrajini Crna Gora gotovo izvjesno ostati bez oko 150 mil EUR prihoda od turizma u ovoj godini.

Prošle godine je iz Ukrajine došlo 136.000 turista što je dva i po puta više nego u 2019, dok je iz Rusije došlo njih 108.000, što je značajno manje u odnosu na 2019, kada ih je bilo 385.000.

– Imajući u vidu da se radi o tržištima koji zajedno sa zemljama regiona čine gro turističkog prometa u Crnoj Gori i spadaju u top pet zemalja odakle dolazi najvećibroj turista, sasvim sigurno da će ratna kriza koja se trenutno dešava imati negativne efekte po turističku sezonu u Crnoj Gori – naveli su iz NTO.

Na pitanje da li i na koji način i na kojem tržištu Crna Gora može nadomjestiti nedolazak turista iz Ukrajine i Rusije, iz NTO-a su odgovorili da uprkos činjenici da su tržišta Rusije i Ukrajine veoma važna za Crnu Goru kao turističku destinaciju, pandemija koronavirusa pokazala je da se ne možemo oslanjati na nekoliko tradicionalnih tržišta već da moramo raditi na diversifikaciji turističkog tržišta.

– U tom smislu, Crna Gora je još prethodne godine započela intenzivne marketinške aktivnosti na širokom dijapazonu raznih tržišta. Tokom oktobra organizovali smo dva vebinara za poljske i turske turoperatore kojima smo predstavili ponudu destinacije, a takođe, u periodu novembar-decembar bili smo domaćini nekim od najznačajnijih turoperatora iz Turske, Mađarske, Albanije, Slovenije i Francuske – naveli su iz NTO.

Tom prilikom, u cilju uspostavljanja saradnje za ovu godinu organizovali su poslovne radionice sa turoperatorima, na kojima je učestvovalo preko 200 privrednika iz Crne Gore.

– U oktobru smo učestvovali i na sajmu IFTM Top Resa 2021 u Parizu, dok smo u novembru ponudu Crne Gore predstavili na Svjetskoj berzi putovanja u Londonu. Imajući u vidu da Crna Gora ima veliki potencijal kada je riječ o MICE turizmu, početkom decembra predstavili smo kongresnu ponudu Crne Gore na specijalizovanom sajmu IBTM World u Barseloni – dodali su iz NTO.

Tokom februara organizovali su promociju turističke ponude za preko 50 predstavnika turoperatora i medija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

– Imajući u vidu da je nacionalna avio-kompanija Air Montenegro najavila direktne avio-linije ka Pragu, organizovali smo vebinar za češke i slovačke turoperatore. Promotivne aktivnosti planiramo i na tržištu Velike Britanije, gdje ćemo u aprilu učestvovati na B2B radionici New Deal Europe 2022, kao i u Frankfurtu na sajmu kongresne industrije i poslovnih putovanja – zaključili su iz NTO.

 Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga