STO prepoznala potencijale Godinja i Gornje LastveMinistarstvo ekonomskog razvoja

Kroz inicijativu “Najbolja sela u turizmu”, zemlje članice UNWTO imale su pravo da konkurišu sa po tri predloga, a od ukupno 174 prijave proglašena su 44 sela kao najbolja.

Dio ove inicijative je i “Program unapređenja” za koji je odabrano  20 sela iz cijelog svijeta, a Crna Gora je jedina zemlja iz koje su uvrštena čak dva sela.

Kroz pomenuti Program će ovim selima biti pružena podrška od strane UNWTO i njenih partnera, kako bi se postojeći potencijali poboljšali, a ponuda dodatno ispromovisala.

U pismu koje je generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikašvili uputio ministru ekonomskog razvoja Jakovu Milatoviću navodi se da će Godinje i Gornja Lastva dobiti podršku ove organizacije kako bi zajednički radili na unaprijeđenju uloge turizma u očuvanju ruralnih područja. U pismu je istaknuto da turizam bi trebalo da bude pokretač razvoja, kako bi se na pravi način valorizovala sela i očuvalo njihovo kulturno i prirodno bogatstvo, kao i autentične vrijednosti.

U okviru zasijedanja Generalne skupštine učestvuje 500 delegata među kojima su ministri turizma zemalja članica, predstavnici brojnih partnerskih organizacija, lideri iz privatnog i javnog sektora iz oblasti turizma. Crnu Goru na ovoj sjednici predstavlja v.d generalne direktorke za razvojne politike u turizmu u Ministartsvu ekonomskog razvoja, Aleksandra Gardašević Slavuljica.

Generalna skupština prilika je i da se razgovara o odgovoru UNWTO na uticaj pandemije i međusobne saradnje zemalja članica. Tokom ovog važnog događaja za turizam, neke od glavnih tema bile su i inovacije, osnaživanje mladih i odnos turizma i ruralnog razvoja.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services