Vrmac

Tivat ima svoj pješački raj – Vrmac

Raj koji vam pruža predivne staze za pješačenje kroz ljepote netaknute prirode, u kome vaši koraci ostavljajući tragove lagano šume i stvaraju muziku kojoj ne možete odoljeti.
Raj koji vam pruža predivne staze za pješačenje kroz ljepote netaknute prirode, u kome vaši koraci ostavljajući tragove lagano šume i stvaraju muziku kojoj ne možete odoljeti.


Foto: Share Montenegro

Ovako Turistička organizacija Tivat opisuje jednu od svojih najljepših pješačkih i planinarskih zona – poluostrvo Vrmac.

Vrmac je upravo raj koji ponosno na svom dlanu čuvaju dva grada Tivat i Kotor.

Vrmac otvara predivan pogled na njihovu dušu, a to su tivatski i kotorski zaliv. Osim očuvane prirode i brojnih biljnih vrsta Vrmac ukrašava i ljepota seoske arhitekture koja čuva tajnu nekadašnjih stanovnika Vrmca.

Očaravajuća ljepota Bokokotorskog zaliva, prirode i drevnih naselja- Risna, Kotora, Perasta, Tivta… More obrubljeno strmim planinama, zadire u kopno 28 km.

Brda i planine, vode zaliva dijele na Hercegnovski, Tivatski, i Risansko-kotorski zaliv, povezane sa dva tjesnaca-Kumborski i Verige, gdje je zaliv najuži.

Sa Vrmca se može vidjeti na jednoj strani Kotor, grad hiljadugodišnje istorije, dio svjetske kulture i prirodne baštine, na drugoj Tivat, nov grad okrenut turizmu, kao i tivatski arhipelag koji čine poluostrvo Prevlaka i ostrva Sveti Marko i Gospa od Milosti.

Najviši vrhovi na Vrmcu su Sveti Ilija (785m) i Velji vrh (712m), a jedno od najljepših naselja je Gornji Stoliv, u kom dominira visoki zvonik crkve Sv. Ilije.

Kako do Vrmca?

Glavni pješački put prati pravac pružanja grebena i pogodan je za planinski biciklizam, a čitava mreža starih brdskih staza i puteva za pješačenje i planinarenje.

Iz Gornje Lastve pješači se “uz Medjicu”, do Bijelog pijeska. Otvaraju se sve širi vidici na Tivatski zaliv i preko Luštice na otvoreno more nastavlja se preko prevoja Vlaka, stazom niz padinu do Gornjeg Stoliva. Čim se pređe prevoj, otvaraju se vidici na Kotorski zaliv i Perast sa dva ostrva.

Iz Gornjeg Stoliva, staza je gotovo bez nagiba, a završava iznad tjesnaca Verige na koji se pruža prekrasan pogled. Od Veriga (Pečkovice) do naselja Veće Brdo, staza ide otvorenim prostorom, onda kroz šumu do zaseoka Orašje. Odatle se širokom putem par stotina metara pješači do Gornje Lastve.

Najviši vrhovi na Vrmcu su: Sveti Ilija (785 m), Velji vrh (712 m), Čisti vrh (616 m), Popova glava (584 m), Sveti Vid (440 m).

Za one željne vrhova Vrmac će pružiti dovoljno andrenalina, a za one koji vole manje zahtjevne akcije – sjajne pješačke staze sa najljepšim vidicima.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga