Sezona 2022

U TO Tivat zadovoljni posjetom, ali i prihodima ovog ljeta

Prema informacijama Turističke organizacije u Tivtu trenutno boravi 4 580 turista, procenat manje u odnosu na prošlu godinu, ali dva više u odnosu na isti period 2019.godine, rekla je Radio Tivtu direktorica TOTa, Danica Banjević istakavši da su zadovoljni posjetom tokom ovogodišnje sezone.
Prema informacijama Turističke organizacije u Tivtu trenutno boravi 4 580 turista, procenat manje u odnosu na prošlu godinu, ali dva više u odnosu na isti period 2019.godine, rekla je Radio Tivtu direktorica TOTa, Danica Banjević istakavši da su zadovoljni posjetom tokom ovogodišnje sezone.


Danica Banjević

Banjević je naglasila da su zadovoljni najavama za naredni period koje su izuzetno dobre, posebmo kad se govori o MICE turizmu i od strane hotela i agencija. U narednom periodu će se u Tivtu održavati više događaja iz te oblasti.

„Biće  incentive grupe u našem gradu tokom septembra i oktobra, a  što se tiče MICE turizma dobre su najave i za narednu godinu. I to nas raduje jer je upravo taj segment turističkog tržišta bio i najviše pogođen pandemijom korona virusa, ali već se vidi da se taj vid turizma izuzetno oporavlja“.

Dirketorica TOTa je istakla da je to izuzetno značajnao jer upravo MICE turizam donosi najveće prihode samoj destinaciji. Događaji se održavaju u periodu pred i postsezone što je za produženje turitičke sezone izuzetno značajno.

U Tivtu je prema podacima MONSTATa tokom sedam mjeseci boravilo 77 200 turista koji su ostavrili 615 680 noćenja. U poređenju sa prethodnom godinom to je za 44 % više turitsa, odnosno 35% više noćenja. U odnosu na isti period 2019.godinu zabilježen je pad od 12 posto u dolascima, dok je dva procenta više ostvareno u noćenjima. To je u skladu sa očekivanjima za ovu godinu, ističu iz TOTa.

Najbrojniji turisti koji su tokom sedam mjeseci boravili u Tivtu bili su sa tržišta Srbije. Oni su ostvarili preko 144 hiljade noćenja, zatim tržišta Rusije sa koga su gosti realizovali 117 hiljada noćenja. „Slijedi Ukrajina u noćenjima jer nije značajan broj kod dolazaka, tako da u noćenjima prelazi  43 hiljade. Nakon toga slijede turisti iz Velike Britanije, BiH, Njemačka, a zatim Turska, SAD, Hrvatska i Izrael. I to je deset tržišta u ukupnom prometu za sedma mjeseci. Raduje nas povećanje broj turista sa tržišta Velike Britanije i Njemačke, posebno u periodu predsezone“, istakla je Banjević

Zbog direktne avio linije iz Istanbula, bilježi se značajan rast turista sa tržišta Turske. Ove godine bilježi se i povratak turista sa tržišta SAD-a.

U Turističkoj organizaciji su zadovoljni jer je sve u skladu  planiranog. Tokom osam mjeseci ove godine  prihodovano je 461 152  eura. U odnosu na prethodnu godnu naplata za osam mjeseci je za dva posto veća, dok je u odnosu na prije tri godine 5% manja. To je izuzetno dobar rezultat jer smo i projektovali da bi bili zadovoljni ako ostvarimo 85%  ukupnih prohodaž. Mi smo sad To su prihodi od boravišne takse, članskog doprinosa i turističke takse. Zbog izmjene zakona, najmanji prihod je ostvaren po osnovu prihoda članskog doprinosa jer se taj prihod sada obračunava na dobit.

„„Generalno smo zadovoljni, sve je u skladu sa onim što smo projektovali početkom godine da bi bili zadovoljni ostvarenjem i ako on bude od 85% prihoda iz 2019.godine,  a mi smo sada na 95 procenata. Po osnovu nautičke takse prihodovano je 35 210 eura i na nivou je prethodne godine, a u odnosu na 2020. naplaćeno je dva puta više. “, navela je Banjević.

Po osnovu boravišne takse prihodovano je 345 376 eura, a po osnovu turistilčke 109 313 eura i članskog doprinosa 6 462 eura.

U toku je tradicionalna anketa turista koju tokom sezone radi Turistička organizacija, a za koju anketiranje turista ove godine radi agencija. Ta aktivnost  počela je početkom juna i radiće se do kraja ovog mjeseca.

„Što se preliminarnih rezultata tiče, najveća ocjena data je ljepoti samog  grada i gostoljubivosti lokalnog stanovništva, dok su najlošije ocjene dobile organizacija saobraćaja i loši saobraćajni znakovi na putevima. Taj dio je u anketi i lokalno stanovništvo ocijenilo kao najlošiji dio ukupne turističke ponude“, naglasila je direektorica  Turističke organizacije.

Kad je u pitanju smještaj turisti su najbolje ocijenili konfor i kvalitet usluge u smještajnom objeku, a najlošije, kad je smještaj u pitanju, kvalitet hrane u samim objektima. Međutim u pitanju su preliminarni rezultati, anketa još uvijek nije završena, a kompletni rezultati biće prezentovani polovinom oktobra, kazala je Banjević.

TO Tivat obilježiće i Svjetski dan turizma 27.septembra. Skup će se održati u Gornjoj Lastvi, selu koje je prošle godine ušlo u Program unapređenja u inicijativi Svjetske turističke organizacije – najljepša turistička sela. Program se  sastoji od izložbe radova učenika OŠ „Drago Milović“, dok će u muzičkom dijelu nastupiti i profesorice Muzičke škole. Za sve učesnike planiran je obilaazak sela, a nakon toga degustacija lokalnih gastronomskih specijaliteta, koji su se nekada spremali u Gornjoj Lastvi.

Predstavnici Turstičke organizacije priusustvovaće i Kongresu zelenih destinacija koji će se od 27. do 30.septembra u Atini. Turističkoj će na tom skupu i zvanično biti uručeno priznanje  Bronze World koje su dobili u julu ove godine. Aktivno će učestvovati i na radionici Balkan Grin grupe.

TOT je procesu pristupio 2020.godine i od tada su redovno prisutni na globalnom kongresu Green Destinations.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga