• Početak
  • Vijesti
  • Turizam
  • Zahvaljujući saradnji Omska i Tivta uskoro bi mogla da bude prekinuta zabrana direktnih letova između Crne Gore i Rusije

Zahvaljujući saradnji Omska i Tivta uskoro bi mogla da bude prekinuta zabrana direktnih letova između Crne Gore i Rusije
Na ljeto se naime, očekuje uspostvaljanje direktne avio linije između Tivta i Omska koja bi u početku funkcionisala kao čarter, a kasnije kao redovna linija, što bi izuzetno puno značilo za dalji razvoje ekonomske i svake druge saradnje Boke Kotorske i Omske oblasti (regiona jugozapadnog Sibira). To je danas novinarima na pres konferenciji kazao predsjendik Opštine Tivat Željko Komnenović koji se upravo vratio iz petodnevne zvanične osjete Omsku tokom koje je sa novim gradonačelnikom tog ruskog grada Sergejem Šelestom, potpisao i zvaničan Sporazum o saradnji dvaju gradova.

Po riječima Komnenovića, mogućnosti za posebno privrednu saradnju Boke Kotorske i Omske oblasti su izuzetno velike, pogotovo u domenu turizma, zdravstva, trgovine i školstva.

„Uspostavljanje direktne avio-linije preduslov je za ostvarivanje brojnih drugih projekata međusobne saradnje o kojima smo razgovarali sa čelnicima grada Omska i zamjenikom gubernatora Omske oblasti Olegom Zarembom koji je već boravio u Tivtui i Crnoj Gori i koji je oduševljen onim što je u Boki vidio i doživio. Bez obzira što je na snazi zvanična zabrana ruskih vlasti za obavljanje direktnih avioletova između dviju država zbog sankcija koje je Crna Gora uvela Rusiji, vlasti u Moskvi su kako nam je rečeno, spremne da dozvole uspiostavljanje avio linije Omsk-Tivat kao izraza i inicijative potekle iz bilateralne saradnje gradova i regiona iz  dviju država, tako da smo optimisti da će ta linija krenuti već na ljeto.“- kazao je Komnenović dodajući da će linija biti subvencionisana od strane gradskih i vlasti Omske oblasti pa bi karta u jednom pravcu trebala da košta oko 50 eura.

„Ne treba ni pominjati što bi to značilo za naš turizma s obzirom da smao grad Omsk ima oko 1,2 miliona stanovnika i da je za žitelje Sibira vrlo privlačna mogućnost da nakon četiri sata leta, direktno dođu na aerodrom u Tivtu u blizini hotela i rizorta na za njih uvijek toplom Mediteranu.“- kazao je Komnenović dodajući da partjneri iz Omska već traže zainteresvanu rusku aviokompaniju koja bi saobraćala na toj liniji. Komnenović je kazao da se on i njegovi domaćini prilikom boravka u Rusiji i razgovora u Omsku „nisu bavili visokom međudržavnom politikom. već razvojem regionalne saradnje“ i da su tim razgovorima bili prisutni predstavnici ruskog i crnogorskog ministarstva vanskih poslova što daje za naslutiti da bi vlasti u Moskvi dale „zeleno svjetlo“ za makar i djelimičnu odnovu avioletova sa Crnom Gorom kroz bilateralnmo dogovorenu liniju Omsk-Tivat.

Komnenović je kazao da većina žitelja Omska ima dobar standard jer je oslonac ekonomije tog grada vrlo razvijena vojna idustrija, kao i petrohimijska industrija, te da oni vole da putuju i da vole da dolaze i u Crnnu Goru u koju su protekle dvije godine stizal značajno skupljim i neefikasnijim „zaobilaznim kanalima“ – indirektno preko Beograda, Istanbula, Tirane ili Dubrovnika, a sada i dolazili direktnim avioletovima.

„Uspostavaljene ove linije je preduslov i za druge načelni dogovorene vidove saradnje sa Omskom i Omskom oblasti jer oni tamo imaju izuzetno refenentan centar za liječenje onkoloških bolesti koji koriste i mnogi pacijenti sa Zapada. Ideja je da se ti pacijenti nakon intervecnija i liječenja na klinici u Omsku, šalju na rehabilitaciju u Boku, u Centar Igalo. Rusi su spremni da uspostavimo i saradnju na polju školovanja kadrtova za ugostiteljstvo i turizam, a posebno ih zanima da preko Tivta uđu na tržište Crne Gorte kada su u pitanju petrohemijski prozvodi i naftini derivati. Sa tom svojom ponudom kada su u pitanju petrohemijski proizvodi namijenjeni nautičkoj industriji, oni će prvenstveno upoznati menadžment Porto Montenegra koji je takođe veoma zainteresovan za uspostavljenje ove kooperacije“ – kazao je Komnenović.

On nije krio zadovoljstvo prijemom koji je imao u Omsku i svime što je tamo vidio dodajući da su mogućnosti za saradnju Boke i Omske oblasti velike na mnogim poljima, uključujući tu i kulturu i sport. Tako je već načelno dogovoreno da se uspostavi saradnja trostrukog svjestkog šampiona  u MMA borbama Aleksnadra Šlemenka i njegovog kkluba “Šturm” sa MMA klubom iz Tivta, kao i da tivatski jedriuličlari iz JK “Delfin” sarađuju sa poznatim ruskim nautičarem Sergejom Ščerbakovim, koji je svojom jedrilicom oplovio planetu.

„Za uspostavljenje ovako dobriih i vrlo prospreritetnih odnosa sa Omskom oblasti najzaslužniji je jedan naš čovjek – Vladimir Pajić čiji je otac rodom iz Pipera, a majka Ruskinja i koji već dugo žvi i radi u Omsku. On ima i turističku agenciju u Budvi i uložio je zaista puno napora da uspostavi sadržajnije i plodnije bilateralne odnose lokalnih i regionalnih vlasti Rusije i Crne Gore, na obostranu korist.“- zaključio je gradonačelnik Tivta.

NA LJETO I NOVI LETOVI IZ RUMUNIJE

Komnenović je kazao da će narednog ljeta biti uspostavljeni i novi direktni avio-letovi između Tivta i Rumunije.

„Riječ je o linijama Krajova-Tivat  i Arad-Tivat koji bi se održavali tokom ljetnje sezone. O tome će više riječi biti  petak kada u Tivat dolazi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Goran Jandreoskki, členovi Borda direktora te kompanije i njihovi poslovni partneri iz Rumunije“- istakao je on.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga