• Početak
  • Vijesti
  • Turizam
  • Zbog rata u Ukrajini, usporen booking: Amerikanci otkazuju čak i rezervacije u glavnoj sezoni

Zbog rata u Ukrajini, usporen booking: Amerikanci otkazuju čak i rezervacije u glavnoj sezoni
Kaže nam to vlasnik turističke firme koja dosta posluje na ruskom tržištu. Ne želi istupati javno, no kaže nam „zaboravili smo mi kako je to biti u ratu i koliko je trebalo da se turizam vrati kod nas nakon rata i kosovske krize“. Ono što sada brine naše turističke radnike je zaustavljanje rezervacija sa svih drugih tržišta.

– Bojim se kako predsezone sigurno neće biti. S masovnijim otkazivanjem rezervacija sada prednjače Amerikanci i to čak za rezervacije u visokoj sezoni.  Problem je u psihologiji jer smo kao slovenska zemlja za Amerikance preblizu Rusiji i Ukrajini. Radije idu u Italiju, bez obzira na to što je i ona jednako blizu – kaže to Barbara Marković, predsjednica Udruge iznajmljivača Hrvatske. – Rusi su u ovom trenutku sasvim izolovani u svim sektorima, no nadali smo se kako će s otvaranjem Australije nakon pandemije biti i njihovih turista, a sad je i to stalo.  Sve je na čekanju i bojim se da je predsezona najmanje do 15. maja izgubljena.  Nadajmo se da će se situacija u Ukrajini   smiriti do Vaskrsa kako bi znali šta će biti s glavnom sezonom – govori Marković.   Direktor Direct Bookera Nino Dubretić potvrđuje pad dinamike bukiranja koji je od početka rata u Ukrajini pao za čak 30 posto u odnosu na ranije razdoblje što je razumljivo, no zasad nema previše otkazivanja rezervaicja. 

Što skorijem završetku rata nadaju se i u dubrovačkoj agenciji Adriatic Concierge koji takođe dosta posluju na ruskom tržištu. Vlasnica Iris Domazet kaže da još ne bilježe otkaze, no  situacija je takva da svi čekaju vidjeti što će dalje biti. – Najvažnije je  da se ova situacija što prije smiri da ljudi  ne ginu pa ćemo onda vidjeti što će se dogoditi. Možemo samo čekati – kaže vlasnica agencije  Adriatic Concierge. Na dubrovačkom aerodromu prvi su letovi iz Rusije najavljeni tek za 1. juna pa je u ovom trenutku otvoreno pitanje koliko će rat i kriza trajati, no sigurno je kako će ekonomske sankcije koje su EU SAD i Velika Britanije nametnule Ruskoj federaciji dovesti do značajnog pada životnog standarda tamošnjeg stanovništva.

Ministarka turizma i sporta Nikolina Brnjac održala je u utorak i koordinacijski sastanak s predstavnicima najvećih hotelskih grupacija u Hrvatskoj na kojem se raspravljalo o ratu u Ukrajini, gdje je potvrđeno kako je booking u blagom padu, ali je i dodala kako su promotivne aktivnosti na tržištu Rusije u potpunosti obustavljene.

Što se tiče ruskog i ukrajinskog tržišta do prije sedmicu dana sve je bilo optimistično – dogovoreni su direktni letovi sa dubrovačkog aerodroma za Kijev i tri moskovska aerodroma. Nakon što je prošle godine za Ruse olakšano dobivanje viza za Hrvatsku, prisutnost toga ogromnoga tržišta odmah se osjetila i u hotelima i u privatnom smještaju. Rusi su nam lani bili šesti, a Ukrajinci 12. gosti po broju dolazaka. Ruska invazija na Ukrajinu i sankcije Ruskoj federaciji sve su  promijenile.Komentari

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Pratite nas i putem iOS i Android aplikacije

Jadran Novi® 2022. All rights reserved. Made By


Adria Management Services

Home
Vijesti
Radio
Pretraga